Kryphål låter dig spela GBA-spel på din Iphone

Game Boy Advance-emulator kringgår Apples regler

SPELA

Apple vill inte att du ska spela emulerade tv-spel på din Iphone.

Men det går – utan att ”jailbreaka” telefonen.

Och för närvarande kan Apple inte göra något åt saken.

Vill du spela Game Boy Advance-spel på din Iphone, Ipod eller Ipad?

Hittills har det varit omöjligt om du inte ”jailbreakat” enheten först.

Nu har dock en utvecklare lyckats kringgå förbudet – genom att utnyttja ett kryphål i Apples regelverk. Det rapporterar Tech News Daily.

Finns inte i App Store

Appen heter GBA4IOS, och är en emulator som låter användaren spela Game Boy Advance-spel på en IOS-enhet. (Själva spelen måste man dock hitta på egen hand, i form av så kallade rom-filer – vilket innebär att man ger sig ut i en juridisk gråzon.)

Kruxet är att man måste ladda ner appen via utvecklarens sida på communityt Github, snarare än att köpa den via App Store. På så vis har man tillstånd att använda appen i syfte att ”testa” den – och är därmed fri att göra saker som annars inte vore tillåtna på en IOS-enhet.

Tuffa tider för Nintendo

Detta kryphål uppskattas förmodligen lika lite av Nintendo som av Apple.

Nintendo har många gånger fått rådet att släppa sina klassiska spel till mobiltelefoner och surfplattor. Hittills har de dock varit måna om att hålla sina spel helt exklusiva för Nintendo-plattformar. Det är dock en affärsmodell som lett till stora förluster de senaste åren. Enligt The Verge gjorde företaget en rörelseförlust på hela 2,4 miljarder kronor för räkenskapsåret 2012.

Spela