Hotas – efter ”Black ops 2”-uppdatering

1 av 4
SPELA

För några dagar sedan justerade spelstudion Treyarch vapenbalansen i ”Black ops 2”.

Kort därpå flödade hatet mot designregissören David Vonderhaar på Twitter.

Nu uppmanar utgivaren Activision fansen att sluta hota spelutvecklare.

Vapenbalansen i spel som ”Call of duty”, ”Battlefield” och ”Medal of honor” ändras ofta flera gånger om året. Detta efter att det aktuella spelets utvecklare noterar hur vissa vapen visar sig vara överlägsna andra i multiplayerstriderna.

Åtgärderna resulterar så gott som alltid i hat och hot mot samma utvecklare, när vad som varit vissa spelares favoritvapen plötsligt försämras.

Kallades ”jävla fitta”

Så var också fallet när designregissören David Vonderhaar meddelade ”Call of duty”-fansen om en uppdatering för pc-versionen av ”Black ops 2” via Twitter tidigare i veckan. Vonderhaar kallades bland annat ”skallig idiot” och ”jävla fitta”, och uppmanades att ta sitt eget liv. En person hotade att våldta Vonderhaars dotter.

För många inom branschen är det här slentrianmässiga hatet vardag. En som dock tröttnat är Activisions sociala medier-chef Dan Amrich. Han manar nu till bättring på sin blogg.

– Det här har hänt varenda ”Call of duty”-spel som kommit ut de senaste åren och det kommer fortsätta att hända – att ett vapen justeras borde inte komma som en överraskning för någon längre, skriver Amrich.

”Borde dö i en brand”

– Trots det får Vonderhaar ofta höra att han borde dö i en brand eller ta livet av sig, eller att han är en fruktansvärd person. Om någon för en sekund tror att det är okej så vill jag bara säga att det inte är det. Om de mest högljudda rösterna i ”Call of duty”-fanskaran agerar som en arg mobb, gissa då hur omvärlden kommer betrakta ”Call of duty”?

– Det här är skälet till att världen inte tar spelande på allvar, det här är skälet till att spelare anses vara omogna, gnälliga rövhål. Därför att de omogna, gnälliga rövhålen är så mycket mer högljudda.

– Om du uppskattar spel, respektera de som gör dem – och sluta hota dem med kroppsligt våld varje gång de gör sitt jobb.

Jonas Högberg