”Nintendo kommer att leva i 100 år till”

Legendar förutspår lysande framtid för anrika spelföretaget

Nintendo-klassikern NES och spelet Super Mario Bros.
SPELA

Spelföretaget Nintendo har funnits i mer än 100 år.

Och frågar man den legendariske speldesignern Lorne Lanning kommer den japanska jätten att finnas kvar i 100 år till.

Till skillnad från konkurrenterna Microsoft och Zynga.

Nintendo har genomgått en tuff tid de senaste åren. Såväl bärbara konsolen Nintendo 3DS och nya hemkonsolen Wii U har sålt under förväntan.Men trots att speljätten blöder ekonomiskt har man inga planer på att avskeda några anställda.

Och det är också skälet till att legendariske speldesignern Lorne Lanning (”Oddworld”) tror att Nintendo har större chans att överleva långt, långt in i framtiden än exempelvis Microsoft och Zynga.

– Jag minns inte riktigt vad Satoru Iwata (Nintendos chef, reds anm) sa när de frågade honom om när han skulle börja avskeda anställda, men det var ungefär: ”Att friställa anställda kommer inte att lösa våra problem. Vi skapar fantastiska spel och vi ska fortsätta göra det”, säger Lanning i en intervju med Venturebeat.

Planerar 200-årsdagen

– När han sa det så blev han, i min mening, odödligförklarad i den kreativa communityn. Jag skulle definitivt vilja jobba med honom. När en man i hans position, i en värld där den gyllene regeln är regeln och det är vad som väntas av publika företag, så stod han upp och sa: ”Det är inte så vi fungerar. Vi bygger fantastiska saker. Vi har fantastiska människor som bygger fantastiska saker. Vi kommer fortsätta göra det.”

– När jag tittar på Nintendos historia så säger jag att ”Nintendo kommer vara kvar här om 100 år”. Jag har inget tvivel om det. Jag tvivlar på om Microsoft kommer vara kvar om 100 år. Jag vet att Zynga inte kommer vara kvar om 100 år.

Om Lorne Lannings profetia stämmer så kan Nintendo alltså börja planera för sin 200-årsdag redan nu. Spelföretaget grundades 1889.