– Spelet kan hjälpa oss att bota cancer

”Våra lediga ögonblick tar oss närmare dagen då alla sorters cancer är botade”

1 av 5
SPELA

När välgörenhetsorganisationer släpper spel brukar det handla om att sprida medvetenhet om olika kriser.

”Play to cure: Genes in space” siktar dock högre än så.

Målet är nämligen att bota cancer – med spelarnas hjälp.

Det låter inte uppseendeväckande i sig: ett mobilspel där man styr en färgglad farkost genom ringar i yttre rymden, till tonerna av billig techno.

Men för en gångs skull står mycket mer på spel än att bara sätta ett nytt high score.

Enligt Cancer Research UK, välgörenhetsorganisationen som ger ut spelet, kan det nämligen vara nyckeln till att besegra cancer för gott.

Spelarna hjälper forskarna

– Varenda sekund som spelarna tillbringar med vårt spel hjälper oss att besegra cancer snabbare, säger Cancer Research UK:s talesperson Hannah Keartland till Eurogamer.

– Våra vetenskapsmäns forskning resulterar i enorma mängder data, varav en del bara kan analyseras av det mänskliga ögat – en process som kan ta åratal.

”Ge två minuter av er tid”

Och det är här spelarna kommer in. Genom att spela spelet – som är gratis (och går att se i rörelse här) – så hjälper man automatiskt till med att diagnosticera områden i den mänskliga arvsmassan som kan orsaka cancer. Banorna i ”Play to cure: Genes in space” matchar nämligen den data som Cancer Research UK behöver få analyserad.

– Vi uppmanar folk att ge två minuter av sin tid varhelst och närhelst de kan – om det är medan de pendlar eller när de är hos frisören. Tillsammans kommer våra lediga ögonblick ta oss närmare dagen då alla sorters cancer är botade, säger Hannah Keartland.

ARTIKELN HANDLAR OM