Nintendo: Vi vill göra som Apple

Nästa Nintendo-konsol ska inspireras av teknikjätten

1 av 3
Med nästa Nintendo-konsol blir det ”viktigt att ta till vara på det vi gjort med Wii U:s arkitektur”, säger vd:n Satoru Iwata.
SPELA

Nintendo planerar att följa i Apples fotspår med sin nästa konsol.

Kommande konsoler ska dela hårdvaruarkitektur och lätt kunna uppdateras – likt Ipad, Ipod och Iphone.

Nintendo har börjat öppna upp rejält om sina framtidsplaner de senaste veckorna. Nu har företagets chef Satoru Iwata avslöjat att man har för avsikt att skapa en och samma hårdvaruarkitektur för sina kommande konsoler, vare sig de är bärbara eller stationära. Mycket tyder på att man helt enkelt kommer bygga vidare på Wii U:s hårdvara.

”Bröder i en konsolfamilj”

– Vi kommer att börja med den här strategin med nästa konsol, det kommer då att bli viktigt för oss att ta till vara på det vi gjort med Wii U:s arkitektur, säger Iwata i ett referat på den officiella hemsidan.

– Det betyder givetvis inte att vi kommer använda exakt samma arkitektur som Wii U, men vi kommer skapa en konsol som kan absorbera Wii U-arkitekturen på ett tillfredsställande sätt. När det här händer så kommer hemkonsoler och bärbara konsoler inte längre vara olika, utan istället vara som bröder i en konsolfamilj.

”Bör fungera som Apple”

Iwata pekar ut IOS och Android som förebilder för denna framtida satsning.

– Apple har möjligheten att släppa smarta telefoner och surfplattor stöpta i olika former eftersom alla plattformar har ett och samma programmeringsspråk. Android är ett annat exempel.

– Poängen är att Nintendo-konsoler bör fungera som de här exemplen. Konsumenternas framtida krav kommer avgöra om det bara blir en enda apparat, det är inget vi vet i nuläget.

Ett spel – flera plattformar

Något Iwata däremot vet med säkerhet är att den nya strategin kommer råda bot på den speltorka som drabbar Nintendos konsoler i nuläget då man tvingas dela upp sina utvecklingsstudior mellan Nintendo 3DS och Wii U. Kan ett och samma spel släppas till fler konsoler samtidigt är mycket vunnet, menar han.

ARTIKELN HANDLAR OM