Svenska spel heta på brittisk spelgala

Brothers, BF4 och Simogo kan få Bafta-pris

1 av 4
”Year walk”
SPELA

Brittiska galan Bafta har avslöjat sina nomineringar för de bästa spelen 2013.

Därmed får vi också ännu ett reellt bevis på hur uppskattade svenska spel är internationellt.

Josef Fares ”Brothers” och Simogo Games ”Device 6” har bland annat erhållit tre nomineringar var.

Svenska spel fortsätter att imponera på omvärlden. Den brittiska galan Bafta, känd som Storbritanniens motsvarighet till Oscarsgalan, delar inte bara ut priser till årets bästa filmer – även spel får motta det prestigefyllda priset.

”Brothers” uppmärksammas

Och chansen är alltså stor att ett svenskt spel belönas.

Dices blockbuster ”Battlefield 4” är nominerat i två kategorier – bästa ljud och bästa multiplayer.

Men i övrigt är det de mindre spelen som uppmärksammats. Filmregissören Josef Fares ”Brothers: A tale of two sons” har chans på tre priser och spelet är nominerat för bästa story, bästa familjespel och bästa innovation.

Möjlig storslam för ”Device 6”

Skånska spelstudion Simogo Games har mest att fira. De släppte två spel till IOS under 2013 – båda återfinns bland nomineringarna. Äventyrsspelet ”Year walk”, som bygger på svenska folksägner, har också chans att vinna för bästa innovation.

”Device 6”, som hyllats vitt och brett för hur det kombinerar litteratur med spelande, är nominerat för bästa mobila & bärbara spel, bästa konst och bästa ljud.

De spel som har chansen att vinna Bafta-priset för årets spel är ”The last of us”, ”Tearaway”, ”Assassin’s creed IV”, ”Grand theft auto V”, ”Super Mario 3D world” och ”Papers please”.

ARTIKELN HANDLAR OM