Svenska speljätten börsnoteras i USA

Succén fortsätter för Candy crush saga-studion – men även kritiken

1 av 4 | Foto: SCANPIX
Företaget ligger bakom mobilspelsuccén Candy Crush Saga.
SPELA

Svenska ”Candy crush saga”-skaparen King växer så det knakar.

Mellan 2012 och 2013 ökade vinsten från 51 miljoner – till 3,7 miljarder.

Nu tar de sikte på nästa stora mål: en notering på New York-börsen.

Något som skulle göra företaget till en av spelvärldens verkliga giganter.

De senaste åren har alla kurvor pekat spikrakt uppåt för svenska King.

Orsaken till den skenande tillväxten? Världssensationen ”Candy crush saga”.

2013 gick succéspelet, som går ut på att matcha godisbitar, förbi amerikanska Zyngas ”Farmville 2” som det mest spelade på Facebook. Dessutom blev det blev den mest nedladdade gratisappen till Iphone och Ipad.

Möjligt värde: 36 miljarder

Men nu siktar King ännu högre. I veckan lämnades nämligen en ansökan in om att notera företaget på New York-börsen.

Det initiala börsvärdet spekuleras kunna uppgå till hela 36 miljarder kronor. Något som skulle göra King betydligt större än speljättar som Rovio (”Angry birds”) och Take Two (”Grand theft auto”).

Men allt är inte frid och fröjd för supersvenskarna. Den senaste tiden har starka röster höjts i protest mot företagets metoder.

Anledningen är att King gått hårt fram mot mindre aktörer i spelbranschen för att värna om sina dyrbara varumärken. Studion har vidtagit rättsliga åtgärder mot flera utvecklare som använt sig av orden ”saga” och ”candy” i sina spelnamn. Tilltag som lett till en intensiv proteststorm på internet.

Medger misstag

King-spelet ”Pac-avoid” har dessutom anklagats för att vara ett skamlöst plagiat av en annan titel kallad ”Scamperghost”.

I ett öppet brev på företagets hemsida försvarar sig vd:n Riccardo Zacconi med att det är ett komplicerat ärende – men medger samtidigt att de gjort fel:

– Vi borde aldrig ha gett ut ”Pac-avoid”, skriver Zacconi.

Spela har sökt representanter för King. Företaget har dock avböjt att kommentera den kommande noteringen med hänvisning till amerikanska börsregler.

FAKTA

Detta är King

King utvecklar spel för Facebook- respektive mobilmarknaden – med över 320 miljoner unika användare världen över.

Bland företagets kändaste titlar återfinns ”Candy crush saga”, ”Bubble witch saga” och ”Pet rescue saga” – men deras sammanlagda katalog är hela 180 titlar stark.

Företaget grundades år 2003 av svenskarna Sebastian Knutsson, Thomas Hartwig, Patrik Stymme och Lars Markgren, samt italienska Raccardo Zacconi som idag agerar vd.

King har kontor i Stockholm, Malmö, London, Barcelona, Bukarest och Malta – med högkvarteret förlagt till London.

”Candy crush saga” – en riktig framgångssaga

”Candy crush saga” är ett enkelt mobil- och webbläsarspel som går ut på att undanröja godisar från ett bräde, genom att matcha de olika sorterna med vandra. Sedan lanseringen 2012 har det blivit ett av de mest spelade spelen i världen, och Facebook-versionen hade enligt uppgifter från mars 2013 över 45 miljoner användare – varje månad. ”Candy crush” är gratis att spela, men man uppmuntras att genomföra så kallade mikrotransaktioner, små betalningar, för att snabbare ta sig vidare i spelet.

Jakob Svärd

ARTIKELN HANDLAR OM