”Smash bros”- sexism upprör

Metroid-hjältinnan designas om i fightingspelet

1 av 6
SPELA

Nya ”Super smash bros” väcker känslor.

Efter att bilder på hjältinnan Samus Aran spridits på nätet har många uttryckt sin besvikelse och vrede över att en av spelvärldens tuffaste kvinnor nu tycks bli allt mer sexualiserad.

Samus Aran, ”Metroid”-seriens protagonist, uppmärksammades stort redan på 80-talet. I det första spelet gjordes det ingen poäng av att hon var kvinna förrän hon tog av sig rymddräkten i eftertexterna – då hade de flesta redan dragit slutsatsen att hon var en man och blev chockade av avslöjandet.

Sedan dess har mycket hänt Nintendos hjältinna, inte minst estetiskt. I nya ”Super smash bros” medverkar Samus med sin Zero Suit, en tajt kroppsstrumpa som hon bär när hon inte har på sig sin stora rymddräktsliknande Power Suit.

Förvriden kropp – för att visa brösten

Många har redan påpekat det absurda i att Zero Suit Samus numera bär högklackat, vilket knappast är ett särskilt lämpligt val för en karaktär i ett fightingspel. Än värre blev det när Nintendo i veckan avslöjade Samus nya pose för när hon avfyrar sitt vapen i spelet.

En bild som skickats runt på Tumblr visar hur förvriden Samus kropp är. Bland annat ser hon ut att ha vridit axeln ur led ”för att undvika att armen skymmer brösten”, som bildtexten påpekar.

På videosajten Screwattack ondgör sig bloggaren Raccoon Dog över Samus förändring och framhåller hur hon sedan Super Nintendo-tiden blivit kortare, smalare och vackrare. Raccoon Dog menar att Nintendo har ett ansvar att hålla fast vid den gamla bilden av Samus Aran.

”Konjak” sågar designen

– Det handlar inte om att exkludera feminina spår från kvinnliga protagonister, det handlar om att göra dem mer representativa för en bredare publik på ett positivt sätt.

På Twitter är det en hel del som skakar på huvudet över Samus nya look.

– Jag kan inte komma över hur långt de har gått med Zero Suit Samus, skriver den svenske spelskaparen Joakim ”Konjak” Sandberg.

– Hennes kostym kravlar upp i hennes stjärt, hon måste ha en riktigt jobbig wedgie, menar FraynkWash.

– Minns ni när vi var överraskade att Samus var en kvinna eftersom hon bröt mot alla sunkiga stereotyper? Nu springer hon mest runt i sina rymdunderkläder, skriver standardman.

”Super smash bros” släpps till Nintendo 3DS i sommar, och till Wii U i vinter.