– Microsoft på väg att köpa upp ”Minecraft”

Nya uppgifter: ’Affären är Markus Perssons idé’

1 av 14
SPELA

Spelstudion Mojang ligger bakom det mest framgångsrika svenska spelet någonsin: ”Minecraft”.

Men snart kan varumärket vara ägt av ett amerikanskt företag.

Wall Street Journal och Bloomberg rapporterar nu att Microsoft är på väg att köpa Mojang.

Foto: MAGNUS SANDBERG
”Minecraft”-skaparen Markus ”Notch” Persson.

Nyheten har slagit ner som en bomb i spelvärlden. Teknikjätten Microsoft vill köpa svenska spelstudion Mojang – och enligt källor med insyn i det hela hävdar Wall Street Journal och Bloomberg att de svenska ägarna är villiga att acceptera budet på drygt två miljarder dollar (14,2 miljarder kronor). Kontraktet kan signeras inom några dagar.

Värnat om oberoendet

För många kommer de här uppgifterna som en chock. Mojangs grundare – tillika ”Minecrafts” skapare – Markus Persson har upprepade gånger värnat om Mojangs oberoende och ska ha tackat nej till tidigare erbjudanden. När Persson svarade på frågor i en Reddit-tråd för två år sedan sa han att Mojangs långsiktiga mål var att förbli en indie-studio.

Kan ha tröttnat

Enligt Bloomberg är det dock ”Minecraft”-skaparen själv som ska ha tagit kontakt med Microsoft för några månader sedan gällande ett uppköp. Xbox-chefen Phil Spencer sägs ha haft flera möten med Persson och uppges ha en bra relation med svensken.

Många anser det troligt att Markus Persson tröttnat på både sitt spel och sitt företag. I mitten av juni twittrade han följande efter att fått skit av några fans om ”Minecrafts” användaravtal:

Inte Microsoft-exklusivt

– Är det någon som vill köpa min del av Mojang så att jag kan gå vidare med mitt liv? Att få hat för att göra något som är rätt är inte min kopp te.

”Minecraft” har hittills sålts i mer än 54 miljoner exemplar över en rad olika plattformar, men om Microsoft köper Mojang kommer man inte åberopa någon exklusivitetsrätt utan låta spelet ligga kvar i konkurrenternas digitala butiker.