Fans upprörda över ”Minecraft”-affären

Svenska succén kan säljas till Microsoft – spelare besvikna

1 av 14
SPELA

Mycket tyder på att svenska spelstudion Mojang har för avsikt att sälja företaget och ”Minecraft”-rättigheterna till Microsoft.

Det har gjort många fans upprörda.

– Jag hoppas att du inte säljer ut oss fans. Microsoft kommer innebära slutet för ”Minecraft”, konstaterar signaturen Todd Heckert.

Foto: Johan Martinsson
”Minecraft”-skaparen Markus Persson.

Mojang-grundaren Markus Persson har alltid värnat om företagets oberoende och upprepade gånger tackat nej till erbjudanden från utomstående parter. Därför har också många spelare och ”Minecraft”-fans sett Persson som ett föredöme i spelvärlden.

Men nu när stora publikationer som Wall Street Journal och Bloomberg hävdar att det bara är en tidsfråga innan Microsoft köper upp den svenska spelstudion är det många som uttrycker sin besvikelse mot Persson.

”Sälj inte ut”

– Jag hoppas att du inte säljer ut oss fans. Microsoft kommer innebära slutet för ”Minecraft”, hävdar signaturen Todd Heckert på Twitter.

– Se där hur indievärderingarna åker ut genom fönstret när pengarna lockar, skriver Cathy-Anne O’Brien.

– Snälla Microsoft, förstör inte ”Minecraft” som ni gjorde med ”Banjo-Kazooie”, skriver Aftonbladet-läsaren Johan Ninja och syftar på företagets uppköp av spelstudion Rare.

Men det är inte bara fansen som är skeptiska. På IGN varnar redaktören Justin Davis för att Microsoft skulle kunna sluta uppdatera Playstation-versionerna av ”Minecraft”, och tvinga folk att använda sig av Windows för att komma åt pc-versionen.

”Har mina körlektioner också”

PC Gamers Evan Lahti anser att Persson äventyrar ”Minecrafts” framtid genom att sälja Mojang till Microsoft, och menar att teknikjätten ofrånkomligen kommer vilja exploatera spelet.

Markus Persson själv har inte sagt ett pip om den påstådda affären. På sin blogg la han nyligen upp ett inlägg där han berättar om sitt senaste projekt: bandesignrendering med specifikationerna från det första ”Doom”.

– Jag älskar min ”Doom”-renderare, trots dess egenheter och brister, men jag kan inte spendera all min tid med den. Jag har mina körlektioner också.

ARTIKELN HANDLAR OM