Lämnar in våldsspel – i utbyte mot glass

Amerikansk åklagare bekämpar spelvåldet på udda sätt

1 av 3
SPELA

Vad är ett våldsamt tv-spel värt?

I amerikanska staden Novato är svaret: glass.

Under oktober månad kan alla som vill lämna in sina våldsamma spel och få Ben & Jerry-glass i utbyte.

Är våldsamma tv-spel farliga? Forskningen har ännu inte presenterat ett entydigt svar på den frågan. Vissa forskare säger sig ha hittat bevis på att enskilda individer blir mer aggressiva av att spela våldsamma spel, andra menar att våldsamma spel gör spelare påminda om sina moraliska restriktioner på ett positivt sätt.

Våldsspel – och leksakspistoler

Oenigheten i forskarkretsar har dock inte hindrat den amerikanske distriktsåklagaren Ed Berberian från att dra sina egna slutsatser. För att begränsa våldsspelens inflytande har han arrangerat ett inbytesprogram som kommer äga rum under oktober månad i Novato, en stad i norra Kalifornien.

Under fyra lördagar har amerikanska familjer chansen att lämna in sina leksakspistoler och våldsamma tv-spel till stadens polisstation – och få Ben & Jerry-glass i utbyte.

Fick presentkort – efter Newton

Ett liknande inlämningsinitiativ anordnades i januari 2013 i den lilla staden Southington – som en direkt följd av den tragiska Newtown-massakern där 28 människor, varav 20 barn, blev mördade. Då belönades folk istället med presentkort.