Experten: ”Sony kan få konsolmonopol”

Experten spår konsolmonopol för japanska jätten

1 av 4
SPELA

Det går bra för Sony och deras Playstation 4.

Så bra att analytikern Eiichi Katayama på Bank of America spår att det japanska företaget kan komma att få monopol på konsolmarknaden.

Playstation 4 går åt som smör i solsken. Senast Sony rapporterade siffror, i augusti, hade man sålt 10 miljoner enheter – och skrev därmed in sig i rekordböckerna. Ingen annan konsoltillverkare har sålt så många enheter på så kort tid efter lanseringen.

Och Sony har fler trumfkort i sin rockärm. Nästa år kommer storsatsningen Playstation Now, som tillåter gamla Playstation 3-spel att streamas på såväl Sony-konsoler som telefoner och surfplattor.

Vr-visir snart klart

Dessutom har man ett virtual reality-visir till PS4 under utveckling. För bara några dagar sedan berättade Sony Worldwide Studios chef Shuhei Yoshida för Wall Street Journal att Morpheus, som kodnamnet för vr-visiret lyder, är klar till 85 procent. Snart kan det vara i konsumenternas händer.

Allt detta är starkt vägande orsaker till att analytikern Eiichi Katayama på Bank of America/Merrill Lynch nu ser en ganska uppseendeväckande framtidsvision framför sig: monopol på konsolmarknaden.

– Sony har potentialen att göra konsolmarknaden till sitt exklusiva territorium, säger Katayama till Forbes.

Wii U-boost förväntas

En sådan framtid lär dock dröja. Microsoft har precis släppt Xbox One på en rad nya marknader världen över, bland annat Sverige, och lär putsa sina försäljningssiffror inom kort.

Detsamma torde gälla Nintendo. I slutet av året släpps ”Super smash bros” till Wii U, det senaste spelet i en extremt populär serie. Då förväntas Wii U-försäljningen få en boost.