Oförutsägbart deckaräventyr

Så bra är The Talos principle till PC

1 av 6
SPELA

PUSSELÄVENTYR Robotar vill inte förstöra. De vill förstå.

”The Talos principle” vill visa hur det skulle kunna gå till när en ”nyfödd” artificiell intelligens släpps lös i en minst sagt oförutsägbar värld.

I inledningen står du i en märklig labyrint av antika grekiska lämningar. Högt över ditt huvud hör du plötsligt en röst basunera ut sakernas tillstånd: En serie pusselutmaningar står framför dig. Lyckas du lösa dem alla belönas du med tillträde till paradiset.

Men går det att lita på den gudalika rösten? Vem är den till synes självständiga ai:n som du kan interagera med i diverse datorterminaler och som uppmanar dig att trotsa överheten? Vart har mänskligheten tagit vägen? Och vad döljs i det stora tornet som du under inga omständigheter får besöka?

För varje fråga som besvaras blottläggs ytterligare några nya. ”The Talos principle” är en hydra av gåtor; ett sorts deckaräventyr som använder sig av transhumanistisk idéflora och religiösa metaforer på idelt fängslande sätt. Temat går dessutom igen i de lika besynnerliga som briljanta ”Portal”-inspirerade pusslen.

Det är ett spel som för med sig många insikter. Men det är svaren vi inte får som kittlar mest. Likt ai:n i huvudrollen tvingas vi försöka tolka en idévärld som är tillägnad en annan typ av medvetande än det mänskliga.

Ett medvetande som är redo att ta över facklan från sin skapare.

FAKTA

The Talos principle

Från 7 år

Format:

Pc (nedladdning, 380 kr)

PUSSELÄVENTYR

Spela även: ”Portal” (Xbox 360, Playstation 3, pc). Spelet som bevisade att förstapersonsperspektivet inte behöver vapen för att fungera. Superdatorn Glados är numera en av populärkulturens mest älskade skurkikoner. Förståeligt nog.

Visste du att… Talos i den grekiska mytologin var en jätte i brons som beskyddade ön Kreta?

Just nu: laddar vi ner extramaterialet som ger tillgång till de prototyppussel som exkluderades från det färdiga spelet.

ARTIKELN HANDLAR OM