Microsoft ger sig in i virtual reality-striden

Nya visiret låter dig se hologram i ditt hem

1 av 6
SPELA

Virtual reality-glasögonen Oculus Rift och Project Morpheus får konkurrens.

Microsoft har avslöjat ett eget headset som skapar hologram i den verkliga världen – precis som ”Star treks” holodeck.

Användare ska kunna använda den nya teknologin till att bland annat skapa ”Minecraft”-byggen i vardagsrummet.

Microsoft kallade till presskonferens under onsdagen för att presentera information om Windows 10.

Samtidigt passade man på att släppa en bomb: Hololens. En ny manick som ska ta upp kampen med virtual reality-hjälmar som Oculus Rift och Project Morpheus.

Skrämmande realistiskt

Hololens är dock inte ett virtual reality-headset i första hand, snarare är det fråga om en hologramgenerator. Glasögonen, som i nuvarande skepnad ser ut att vara något större än Google Glass, projicerar olika objekt i den verkliga världen som användaren även kan interagera med.

Wired har testat glasögonen och skriver att apparaten ”lurar användarens hjärna att se ljus som massa”. Ett av testhologrammen, Mars steniga yta, är så realistiskt att det får artikelförfattarens ben att skaka.

Kompatibelt med ”Minecraft”

I den video som Microsoft släppt för att påvisa de många möjligheter som Hololens för med sig visar man bland annat upp hur användaren kan prata med andra människor på svävande skärmar och forma objekt med händerna som sedan kan skrivas ut med en 3d-printer.

Av allt att döma kommer ”Minecraft” att vara kompatibelt med Hololens. I klippet byggs en liten ”Minecraft”-värld upp i ett vardagsrum.

Hololens är ännu i prototypstadiet och Microsoft säger att apparaten kommer släppas ”någon gång under Windows 10:s livscykel”.

Windows 10 släpps i slutet av året.

ARTIKELN HANDLAR OM