Mojang: ”Minecraft” har inte blivit hackat

Nästan 2000 konton påstås drabbats av phishing

1 av 16
SPELA

Förra veckan rapporterade tyska Heise att 1800 ”Minecraft”-användares mailadresser och lösenord spritts på nätet.

Enligt Mojang, företaget bakom spelet, handlar det dock inte om en hackerattack – utan användare som blivit lurade av phishing-mail.

Oron har varit stor bland ”Minecraft”-spelare sedan användaruppgifter läckt ut på nätet. I ett uttalande försöker dock Mojangs Owen Hill tona ner farhågorna:

– Om vi blivit hackade? Nej! Ett gäng onda människor har lurat vissa av våra användare att avslöja sina kontouppgifter. Vi har mailat alla som drabbats, och bytt ut alla påverkade lösenord. Om vi inte mailat dig behöver du inte oroa dig.

– Förövarna har låtsats vara Mojang och lurat folk att fylla i sina kontouppgifter på falska webbsidor.

Attraktiv måltavla

Enligt Jonathan French, säkerhetsanalytiker på Appriver, är spelare attraktiva måltavlor för phishing.

– Eftersom spelande är så populärt online kan man ofta googla någons användarnamn från ett visst spel och få en uppfattning om vilka andra spel hen spelar, utöver statistikspårning och forum, säger French till IT Pro Portal.

– När det handlar om folk som återanvänder användarnamn och lösenord kan det här få enorma konsekvenser om så bara ett enda spel drabbas.

Varnar ”Minecraft”-spelarna

Nu uppmanar även Mojang sina användare att vara extra försiktiga med hur de hanterar lösenord.

– Du bör aldrig någonsin fylla i dina Mojang-uppgifter på sajter som inte ägs av oss. Det är dessutom god praxis att använda olika lösenord för alla dina konton på internet. På så vis kan ingen komma åt alla dina konton bara genom att få tag på ett enda lösenord.

ARTIKELN HANDLAR OM