Microsoft satsar – på nytt ’Minecraft’

Teknikjätten har stora planer för svenska succén

1 av 6
SPELA

När Microsoft köpte ”Minecraft”-företaget Mojang för 18 miljarder kronor var det många som drog efter andan.

Men redan nu är resultatet tydligt: en rejäl boost för Microsofts intäkter.

Mellan oktober och december steg Microsofts intäkter från förstapartsspel med 1,4 miljarder kronor, rapporterar Gamespot. Det motsvarar en 79-procentig ökning.

Vad som gav denna plötsliga skjuts, utöver ”Halo: The Master Chief collection” och ”Forza horizon 2”? Det svenska succéspelet ”Minecraft”.

Dessutom har Microsoft meddelat att man under samma tremånadsperiod skeppade 6,6 miljoner Xbox-konsoler. Det framgår dock inte hur stor andel som utgjordes av Xbox One (vilken nyligen fått ännu en prissänkning i USA för att bättre kunna konkurrera med Playstation 4).

”Microsoft drar ifrån”

Och får man tro Microsofts vd Satya Nadella så är ”Minecrafts” potential långt större än vad vi hittills sett – trots att spelet redan sålts i drygt 60 miljoner exemplar. Inte minst tack vare Hololens, ett visir som låter en interagera med hologram i sitt eget hem och eventuellt kommer kunna fungera som en Xbox-display.

– Föreställ er bara vad som är möjligt med ”Minecraft” och Hololens. Spelande är en värdefull del av miljontals människors liv, och Microsoft kommer dra ifrån på det området, säger Nadella enligt Gamespot.

Testar hologram-”Minecraft”

Hololens har enligt Nadella ”sanslös” potential för spelande. Och experimenten har redan burit frukt. På Twitter avslöjar ”Minecraft”–utvecklaren Jens Bergensten att man tagit fram två ”Minecraft”-demonstrationer för Hololens.

– Den ena är en leksak, den andra är mer snarlik spelet, båda är grymma! Båda är tidiga versioner, men definitivt riktiga.

ARTIKELN HANDLAR OM