Ubisoft raderar användares spel

Spärrar ”olagliga” spelnycklar – fansen upprörda

1 av 6
”Far cry 4”.
SPELA

Har du köpt ”Far cry 4” eller ”Assassin’s creed: Unity” via lågprisbutiker som G2A eller Kinguin? Isåfall är chansen stor att du inte längre kan spela dem.

Ubisoft har nämligen spärrat spelnycklar som köpts digitalt från ”fel” återförsäljare.

Många är de gamers som de senaste dagarna förbannat Ubisoft. Anledningen är att de köpt digitala versioner av spelen ”Far cry 4” och ”Assassin’s creed: Unity” från nätbutiker som G2A och Kinguin. Spelen har nu spärrats av Ubisoft.

Spelföretaget anser nämligen att nycklarna som återförsäljarna lagt ut till försäljning inte varit deras att sälja, och att de förvärvats olagligt, rapporterar Eurogamer.

”Deaktiverar regelbundet”

Exakt hur dessa nätbutiker kommit över nycklarna specificeras inte, men en vanlig praxis i dessa sammanhang är att köpa nycklar från lågprisländer och sedan sälja dem vidare för en något högre peng i andra länder.

Den som till exempel köpt ”Far cry 4” från G2A har betalat 300 kr, medan Ubisofts egen digitala försäljningstjänst Uplay tillhandahåller spelet för 550 kr.

En Ubisoft-representant säger till Eurogamer att den här typen av ingrepp inte är någon ovanlighet.

– Vi deaktiverar regelbundet nycklar som förvärvats och sålts vidare olagligt. I det här fallet undersöker vi fortfarande källan till bedrägeriet, och kommer informera våra kunder när vi vet mer.

Försäljaren försvann

Just ”Far cry 4”-nycklarna ser ut att ursprungligen ha köpts på Electronic Arts onlinebutik Origin med stulen kreditkortsinformation. Det hävdar en Ubisoft-anställd som pratat med Gameinformer.

Kinguin, å sin sida, menar att nycklarna kommit från en rysk källa, som sedan ska ha försvunnit.

– Vi på Kinguin hävdar inte att vi är mer tekniskt avancerade än Ubisoft eller Origin. Vi verifierar dock stora eller ovanliga inköp, skriver företaget på sin hemsida.

Spelarna besvikna

En sak är säker: Ubisoft ser inte ut att vinna några goodwill-poäng när de deaktiverar nycklarna och spärrar redan startade spel. Spelforum världen över är redan fulla av upprörda kommentarer.

– Om nycklarna köpts legitimt från Ubisoft i något land, vilket som helst, så anser jag att vi har en fri marknad och att vi får köpa nycklarna från vem vi än behagar, påpekar slump3r på Ubisofts officiella forum.

– Fan ta dem! Jag spelade det jävla spelet. Om nycklarna har ”anskaffats falskeligen”, deaktivera dem direkt, vänta inte på att användarna ska aktivera dem, era jävla skitar, rasar nickpreveza på Eurogamer.

– Jag hatar Ubisoft just nu, men de har rätten på sin sida här. Även om man köper något online måste man göra det från en respektabel källa. Sunt förnuft, skriver jmpittman860220 på Gameinformer.

ARTIKELN HANDLAR OM