’Pewdiepie’ dissar Nintendos förslag

Speljätten vill ha reklamintäkter från ”let’s play”-klipp

1 av 4
Felix ”Pewdiepie” Kjellberg.
SPELA

Nintendo vill komma över en bit av intäkterna från Youtube-kändisar som lever på att spela spel framför kameran.

Något som får Youtube-stjärnan Felix ”Pewdiepie” Kjellberg att rasa.

– Fuck you, Nintendo, hälsar han speljätten.

Många spelföretag ser Youtube som en finfin marknadsföringsidé. ”Let’s play”-videor och humoristiska klipp med spelkoppling har blivit allt mer populära de senaste åren, och bidragit till att vissa spel fått uppmärksamhet de kanske annars inte hade fått.

Får 60–70 procent

Ett spelföretag som inte uppskattar att Youtube-kändisar tjänar pengar på deras spel är Nintendo. För två år sedan meddelade speljätten att man ville ha en bit av reklamintäkterna från Youtube-videor. Nu har man utannonserat ett särskilt program som lovar Youtube-användarna 60–70 procent av reklampengarna på alla klipp som innehåller Nintendo-spel.

Något som inte tagits emot väl av Youtube-kändisarna. Felix ”Pewdiepie” Kjellberg, den störste av dem alla, skriver på sin Tumblr att han är djupt besviken på Nintendos förslag. Enligt MCV skrev han ”Fuck you, Nintendo” i sitt ursprungliga meddelande – en formulering som dock tagits bort nu.

”Gratis publicitet”

– Nintendo tycks helt ha missat att youtubers skänker dem gratis exponering och publicitet. Finns det något bättre sätt att sälja ett spel än att se någon annan (någon du gillar) spela det och njuta av det? undrar Pewdiepie.

– Det är därför ett pyttelitet enmansutvecklat spel som ”Minecraft” kunde komma att växa och bli värt 2,5 miljarder dollar. Till stor del är det tack vare exponeringen det fick från Youtube!

”Nintendo längst ner på listan”

– Om jag spelar ett Nintendo-spel på min kanal så är sannolikheten hög att intäkterna från klippet skulle komma sig av faktumet att de som tittar redan prenumererar på min kanal. Det är inte nödvändigtvis för att de vill se ett Nintendo-spel.

Pewdiepie försäkrar samtidigt att han har för avsikt att fortsätta visa upp Nintendo-spel på sin kanal, den förlorade inkomsten betyder inte så mycket i just hans fall. Han är dock orolig för andra youtubers som antagligen kommer förlora en hel del pengar.

– Det finns så många spel att spela. Nintendo-spel ligger längst ner på den listan just nu.

ARTIKELN HANDLAR OM