12-åringen läxar upp spelskapare

”Jag är en tjej; jag skulle föredra att få spela som tjej”

1 av 4
SPELA

60 procent av de som spelar gratisspelet ”Temple run” är kvinnor.

Men för att få spela som en kvinna måste man antingen först spela som en man i flera timmar eller betala 36 kr.

En 12-årig flicka har nu åtgärdat spelets könsdiskriminering.

12-åriga Madeline Messer älskar att spela så kallade ”endless runners”, mobilspel där karaktären springer av sig själv och spelaren triggar hopp, duckningar och riktningsförändringar genom att svepa på skärmen.

Men Messer gillar inte det faktum att hon nästan aldrig tillåts spela som en kvinnlig karaktär utan att betala för det. Hon ser det som en stor orättvisa och har nu reagerat – genom att skicka in en gästkrönika till Washington Post.

Männen dominerar

I krönikan redogör hon för en rad fakta hon samlat in. Messer laddade ner de 50 mest populära spelen i endless runner-kategorin och upptäckte att de spel som hade könsspecifika karaktärer (det vill säga inte var potatisar, katter eller apor) erbjöd få alternativ. 98 procent av dessa spel hade en manlig karaktär, medan endast 46 procent även hade en kvinnlig motsvarighet.

Än mer upprörande för Messer var faktumet att 90 procent av spelen erbjöd en manlig karaktär gratis, medan bara 15 procent tillät spelarna att välja en kvinnlig karaktär utan extra kostnad.

Kvinnlig karaktär kostar 263 kr

– I genomsnitt kostar en kvinnlig karaktär 66 kr i dessa spel, vilket är en hel del när det gäller appspel. De spel jag laddade ner kostade i genomsnitt 2,28 kr. Med andra ord så kostar kvinnliga karaktärer 29 gånger mer än vad själva appen kostar, skriver Messer.

Ett särskilt uppseendeväckande exempel är spelet ”Temple run Oz” – som kräver 263 kr för att spelaren ska kunna låsa upp den enda kvinnliga karaktären.

Detta trots att just ”Temple run”-spelen är väldigt populära bland kvinnor. Förra året meddelade utvecklaren Imangi Studios att kvinnliga spelare utgör 60 procent av deras publik.

”Inte samma värde som pojkar”

Att låsa upp en kvinnlig karaktär i det första ”Temple run” kostar 36 kronor. Det går att spela ihop de pengar som krävs genom att samla mynt på banorna, men då måste man spela i flera timmar.

– Bristen på kvinnliga karaktärer ger mig känslan att flickor inte har samma värde som pojkar och att de inte förtjänar att spela som karaktärer som ser ut som de. Jag är en tjej; jag skulle föredra att få vara en tjej i de här spelen. Jag vill inte behöva betala för det, skriver Messer.

”Vita mannen är normen”

Och det kommer Messer inte behöva göra. I alla fall inte i ”Temple run”. Spelets medskapare Natalia Luckyanova berättar för NPR att hon kontaktat Messer och lovat henne att spelet snart kommer få en gratis kvinnlig karaktär.

– Det är sant att man alltid börjar med den här manliga karaktären. Den vita mannen är alltid normen, och allt annat måste man jobba för att få, erkänner Luckyanova.

ARTIKELN HANDLAR OM