Transfobiskt skämt i Kickstarter-succén

Därför tas kontroversiella raderna bort ur spelet

1 av 8
SPELA

Kickstarter-succén ”Pillars of eternity” har fått hård kritik i sociala medier.

Anledningen är ett skämt i spelet som många uppfattat vara transfobiskt.

Nu berättar Obsidian-chefen Feargus Urquhart varför man ändrat texten ifråga.

”Pillars of eternity” har hyllats närmast unisont i recensioner världen över. Den andliga uppföljaren till ”Baldur’s gate” fick av Spelas Magnus Eriksson, som skrev att det ”har kvaliteterna som utmärker en modern klassiker”.

Men spelets skapare Obsidian har inte bara kunnat luta sig mot lovord. I sociala medier har många riktat kritik mot spelföretaget för ett skämt i spelet som ansetts vara transfobiskt.

Inte censur

Skämtet står att finna på en minnessten, och gemensamt för dessa minnesstenar är att texterna på dem skrivits av fans som varit med och finansierat spelet via crowdfunding-sajten Kickstarter. De som donerade 500 dollar eller mer fick skriva ner några rader på dessa stenar.

Texten som upprört så många beskriver med rim hur en man trott sig gå till sängs med en kvinna som senare visade sig vara en man. Mannen som begick misstaget kastade sig senare från en klippa i skam.

Obsidians chef Feargus Urquhart säger till Polygon att texten har ändrats – men vägrar samtidigt se beslutet som ett slags censur.

”Författaren ville ändra”

– Jag vet att många pratar om censur och allt det som kan tänkas röra den frågan nu. Tro mig, jag har läst allt om det. Men så är helt enkelt inte fallet. I slutändan så var det väldigt viktigt för oss, och mig själv, att donatorn var inblandad i det här beslutet. Vi pratade med honom via mejl och det visade sig vara en fantastisk person, som helt och fullt förstod situationen, och han tog beslutet att ändra texten, säger Urquhart.

Numera beskriver texten, enligt Polygon, en skämtsam poet som skrev en dikt som missförstods.

”De bad om blod, så nu är han helt enkelt död”, avslutas den.