Tvingar sina spelskapare att jobba som städare på gym

Japansk rapport avslöjar ledningen på Konami

1 av 3
”Metal gear solid V: The phantom pain”.
SPELA

Vill du utveckla tv-spel och jobba på stora spelföretag?

Då får du vara beredd på att göra vissa eftergifter – speciellt om du får jobb på Konami.

En japansk rapport avslöjar nu hur ledningen på Konami fryser ut sina toppanställda genom att bland annat låta dem jobba som städare på gym.

Foto: Annika af Klercker
Hideo Kojima.

De senaste månaderna har den japanska spelstudion Konami figurerat flitigt i spelmedia. Anledningen är den uppmärksammade brytningen med ”Metal gear solid”-skaparen Hideo Kojima. Av allt att döma kommer Kojima lämna Konami efter att han färdigställt ”Metal gear solid V”, som släpps den 1 september.

I ett reportage i den japanska dagstidningen Nikkei avslöjas nu en rad detaljer om företagskulturen hos Konami, och det är ingen vacker bild som målas upp.

Bland annat ska högt anställda spelproducenter som ansetts ”värdelösa” av ledningen blivit straffade med förnedrande arbetsuppgifter. Vissa har placerats på löpande bandet i Konamis spelautomatfabrik, andra har tvingats jobba som säkerhetsvakter och åter andra har blivit ålagda jobb som städare på gym.

Enligt Nikkei-artikeln ska saker och ting börjat urarta när Konamis mobilspel ”Dragon collection” blev en stor hit 2010. I och med att företagsledningen förstod att det gick att göra stora pengar på mobilspel med låga utvecklingskostnader började man montera ner delar av den svindyra konsolspelsutvecklingen.

Nikkei sprider även nytt ljus över Hideo Kojima-situationen. Uppenbarligen ska Konamis chefer ha bannat Kojima rejält när ”Metal gear solid V” försenades. Kojimas position ska inte ha förbättrats av att spelets budget rusat iväg. I nuläget parkerar notan på mer än 80 miljoner dollar (689 miljoner kr).

Konami har tidigare proklamerat att man har för avsikt att fortsätta göra ”Metal gear solid”-spel efter att Kojima lämnar. Om dessa framtida spel är tänkta att släppas till konsoler eller mobiltelefoner är ännu osagt.