Billigare spelkonsoler kostar människoliv

SPELA

Slavar har tillverkat din Iphone, din Xbox 360, din Playstation 3, din Wii.

Och ditt ”Red dead redemption”.

Det sägs att om man ställde sig utanför Ataris tillverkningslokaler 1973 så kunde man bli hög på ångan från all marijuana som röktes där inne.

Atari är ett av de viktigaste företagen i spelhistorien, men det beror inte bara på nit och slit utan även på en öppen, kreativ atmosfär (spetsad med en söt rökdoft) som tidigt uppmuntrade experiment och entreprenörsanda. Under några år på 70-talet var det som att ett gäng långhåriga hippies höll hela branschens öde i sina händer. Och det har gått rätt bra för dem sedan dess också. En av dem heter till exempel Steve Jobs.

Men människorna som grundade spelbranschen skulle inte ha en chans att släppas in i den idag. Det frigjorda flummet från Ataris forntid har ersatts av järnhårda kalkyler, tajta deadlines och företag som inte drar sig för att behandla sina spelutvecklare som slavar.

I ett öppet brev i januari hävdade ett antal fruar till anställda på Rockstar San Diego (som då utvecklade ”Red dead redemption”) att medarbetare på företaget var deprimerade och självmordsbenägna. Att de slavade de i tolv timmar per dag, inklusive lördagar, med falska löften om uppehåll. Istället för att skära ner arbetstimmarna anställde Rockstar en massös. Självgoda chefer brände tusentals dollar på dryckesrundor, men sparade in på de anställdas fikabröd.

Personalen på Rockstar San Diego ska dock vara glada att de gör spelen, inte konsolerna.

På Foxconns fabriker i Kina – som bland annat tillverkar nästan alla tv-spelskonsoler – är arbetarna inte bara självmordsbenägna, de tar livet av sig i drivor. En ung man dog nyligen efter att ha jobbat 34 timmar i sträck. Det är nästan en hel svensk arbetsvecka. Hade han tur fick han åtminstone sitta ner.

På KYE Systems, som bland annat tillverkar handkontroller till Xbox 360, jobbar 14- och 15-åringar 15 timmar per dag, sex till sju dagar i veckan. De får inte prata medan de jobbar. Eller gå på toa. Sexuella trakasserier hör till vardagen.

Den fascistoida formeln är inte helt överraskande långt mer lönsam än hippiementaliteten från branschens barndom. ”Red dead redemption” säljer miljoner, KYE Systems har ökat sin vinst i år, och Foxconn går det ingen nöd på. Med 800 000 anställda är några döda inte mer än en smärre PR-förlust. Och de har alltjämt många mäktiga kunder.

En av dem heter Steve Jobs.

FAKTA

Favvo

Heavy rain (Playstation 3)

Griper tag så hårt att jag får blåmärken.

Super street fighter IV (Xbox 360/Playstation 3)

En veckas paus och så är man plötsligt sämst i Sverige. Förbanne dig, internet!

Alan Wake (Xbox 360)

Remedys interaktiva pageturner blåste omkull mig fullständigt.