Det finns spelbevakning som suger värre än vår

SPELA

Tycker du att Aftonbladets spelbevakning suger? Var glad att du inte läser Daily Star.

Den 3 juli begav sig den nyss frigivne Raoul Moat till sin före detta flickväns föräldrahem i Birtley på den brittiska östkusten. Med sig hade han ett avsågat hagelgevär och ett allt annat än glatt humör. Någon timme därefter hade han skjutit ex-flickvännen och hennes nya partner. Den senare dog omedelbart.

Veckan som följde förvandlades till ett nationellt trauma i takt med att polisen febrilt eftersökte Raoul Moat. När de till slut hittade honom tog han sitt liv.

Och där hade tragedin kunnat få sitt slut – om det inte vore för att blodtörstiga tabloiden Daily star kort efteråt avslöjade att Rockstar bestämt sig för att basera nästa ”GTA” på händelsen. De kunde till och med publicera det färdiga omslaget.

Givetvis var inte ett enda ord sant. Trots att Daily Star källhänvisade till icke namngivna spelsajter avslöjades bluffen nästan direkt.

Men skribenten bakom artikeln ville inte ge upp utan en fight.

”Förvirrad av de vuxna spelarnas vrede”, försvarade han sig på Facebook när skiten börjat flyga mot fläkten. ”Det här är mogna (?!?) män som sitter och spelar datorspel med varandra hela dagarna, och som i dag har valt att kliva ut i den verkliga världen för att klaga på att jag ondgjort mig över en Raoul Moat-version av ’Grand theft auto’!”

Journalistens självrättfärdighet är ett eko av hur en Aftonbladet-krönikör bemötte läsarstormen mot en grundlöst spelkritisk text tidigare i år: ”HUR KAN TV-SPEL VARA SÅ VIKTIGT? Skaffa ett jobb, skaffa flickvän, häll ut joltcolan och väx upp.”

De kan skrika hur mycket de vill. Båda två har fått lära sig den hårda vägen att spelvärlden inte längre låter sig trampas på hur som helst.

Men allra hårdast blev det för Daily Star, som snabbt tvingades gå ut med en djup ursäkt – och ett stort skadestånd till Rockstar.

Kanske hade det hela gått att undvika om de vågat kliva ut i den verkliga världen och faktakolla sin story i stället för att surfa på skumma spelsajter hela dagarna.

FAKTA

Favvo

Monkey island 2 special edition (Xbox 360/Playstation 3/PC)

Det finns en anledning till att det är ett achievement att växla till klassiska grafikstilen. Och den anledningen är att det var bättre förr.

Assassin’s creed (Xbox 360/Playstation 3/PC)

Andra genomspelningen gav mig ett helt nytt perspektiv på Ubisofts epos. Tills jag kom till speed kill-uppdragen i slutet. Nu känner jag bara hat.

Lego Harry Potter: Years 1–4 (Xbox 360/Playstation 3/PC)

Jag älskar det. Och jag vet inte ens vem Harry Potter är.