Framtidsvisionen redan verklighet

Transhumanisterna hinner snart ikapp Deus ex

1 av 4
SPELA

Härom veckan fick vi se första bilderna ur ”Deus ex: Mankind divided”. Det lär bli ett av de kommande årens mest omtalade spel. Frågan är bara hur länge det kan kallas science fiction.

Om 20 år måste vi inte längre dö. Det är inte jag som säger det, utan den amerikanske presidentkandidaten Zoltan Istvan.

Istvan skulle säkert ha ett och annat att säga om att spelserien ”Deus ex” fortfarande anses tillhöra science fiction och cyberpunk. Transhumanism – att med teknologins hjälp utöka människans fysiska och mentala förmågor – har varit ett bärande tema i ”Deus ex”-spelen ända sedan debuten för 15 år sedan. I ”Deus ex: Human revolution” från 2011 går människorna till särskilda kliniker för att få implantat under huden. De kopplar upp sina hjärnor mot internet. Då kallade jag det ”Google innanför pannbenet”.

Nu – när ”Deus ex”-uppföljaren ”Mankind divided” är på gång – har Google redan avslöjat att de utvecklar ett piller som ska skicka hälsodata direkt från folks blodomlopp. Futuristen Ray Kurzweil har begåvats med en fin chefstitel. Det är samma Kurzweil som – i likhet med Zoltan Istvan – hävdar att odödlighet bara är ett par decennier bort.

Och det märkliga är inte deras påståenden, utan att vi i allt större utsträckning slutat avfärda dem. Transhumanisterna brukade husera på sajter som såg ut att ha designats på Altavistas tid, nu får de visa upp sina biohackade kroppar i Dagens Nyheter. I en artikel från februari i år berättar företagsledaren Hannes Sjöblad att han har en glasampull med ett datachip implanterat mellan tummen och pekfingret. Chippet har ersatt både telefonens pinkod och arbetets passerkort; han kan till och med boka tvättstugan med det. Som kampanjande transhumanist anordnar Sjöblad så kallade ”implant partys” för att övertyga nyfikna om fördelarna med att ”chippa” sig.

Zoltan Istvan å sin sida vet mycket väl att hans transhumanistiska parti – vars översta sakpolitiska mål är att förhindra kroppens åldrande – inte kommer att vinna presidentvalet 2016. Men han vet också att hans artiklar i Psychology Today, Huffington Post och San Francisco Chronicle ger honom både trovärdighet och stor publik. Han vet också att transhumanisten Giuseppe Vatinno blev vald till kongressledamot i Italien för ett par år sedan. Han vet att transhumanistiska nätverket Singularity ökat från 400 medlemmar till 10 000 – på tre år.

Fortsätter det i den här takten kommer idéerna i ”Deus ex: Mankind divided” kännas gamla redan innan spelet hunnit släppas.

FAKTA

Bäst just nu

Axiom Verge (Playstation 4)

”Metroidvania”? Javisst, bara du skippar ”vania”. Det här är ett ”Metroid” för alla som vill ha retro utan att det känns gammalt.

Rayman legends (Playstation 3, Wii U, Xbox 360, pc, Playstation Vita)

Har precis tagit mig an detta. Men bara fem plus i Aftonbladet? Man får hoppas att Jonas Högberg inte fick lov att dela ut fler.

Peter Ottsjö