Tobias Bjarneby: Paintball blir aldrig ’Det sjunde inseglet’

"Vi famlar efter likheter med filmkulturen som inte existerar"

SPELA

Hela speljournalistkåren på ena sidan, en kontroversiell producent på den andra. Journalisterna har inte en chans.

Tobias Bjarneby.

David Jaffe har skapat våldsorgierna ”God of war” och ”Twisted metal”. Han är också en av spelbranschens mest kontroversiella bloggare. Just nu befinner han sig på kollisionskurs med hela världens samlade speljournalistkår.

Jaffe har nämligen inte bara tröttnat på kritikernas desperata försök att höja spelmediets kulturella status till samma nivå som filmens – han är rent förbannad över att vi på allvar tror att om spelutvecklare bara växte upp så kunde de skapa ett tv-spelens ”Citizen Kane”.

Jaffe efterlyser konkreta exempel på hur det här skulle gå till. Han ifrågasätter journalisters kunskaper i psykologi och undrar om någon av oss har en aning om hur man kombinerar lekar och känslor.

David Jaffes furiösa blogginlägg är kanske det mest klarsynta jag läst i ämnet. Efter sitt inledande ”don’t fucking get me started” hittar han snabbt till debattens kärna: huruvida det går att jämföra en berättarstyrd uttrycksform med interaktiv underhållning – och varför det ens skulle vara önskvärt.

Det är svårt att förvandla paintball till ”Det sjunde inseglet”, som en av mina vänner brukar säga.

Fast egentligen är det inte särskilt konstigt att vuxna spelkritiker söker efter en större mening med att spela. Ju äldre vi blir, desto svårare blir det att motivera vår fascination för simpel förströelse. Vi vill förknippa vårt yrke med konst och kultur, inte barnsliga lekar.

Så vi blottar den sviktande självkänslan. Famlar efter likheter med filmkulturen – finkulturen – som egentligen inte finns där. Letar efter en konstnärlig verkshöjd som vi inbillar oss existerar i spelens dialoger, karaktärsporträtt och andra motsvarigheter till vad som i filmens värld kan belönas med en Oscar.

När det vi egentligen borde göra är att bara låta spel få vara spel – och upptäcka att de berättar ännu bättre historier. Våra egna historier.

Tobias Bjarneby

ARTIKELN HANDLAR OM