Nya svin- & fågelinfluensan sprids via finska spelsuccén

100 miljoner människor har drabbats – av Angry birds

SPELA

Finska mobilspelet ”Angry birds” sprids över världen, och det finns

bara ett vaccin: god smak.

Tobias Bjarneby.

100 miljoner människor är redan drabbade. Många av dem har ännu inte kunnat greppa ens de kortsiktiga konsekvenserna. Ingen av oss vet exakt hur illa det kommer att sluta.

Jag pratar förstås om den nya korsbefruktade svin- och fågelinfluensan – mer känd som ”Angry birds”.

Inget Mario

Sedan lanseringen i december 2009 har spelet – som handlar om att skjuta iväg tecknade fåglar på tecknade grisar med hjälp av en slangbella – varit det i särklass mest nedladdade till Iphone. En amerikansk journalist hävdade nyligen att ”Angry birds” är mobilgenerationens eget ”Pac-man”. Spelets finska upphovsman Peter Vestbacka – med det anspråkslösa smeknamnet ”Mighty Eagle” – tycker att ”Super Mario bros” är en bättre jämförelse.

Båda liknelserna är naturligtvis rent skrattretande. Där Namcos och Nintendos respektive ikoner lade grunden för all modern speldesign, gör ”Angry birds” på sin höjd för pusselspelen vad landsmännen i Lordi gjorde för hårdrocken – anpassar genren för dagisbarn.

Största hotet: Smurfarna

Det är slangbellor och saker som går sönder och en estetik som får tv-trollet Hugo att kännas fräscht igen. Den första animerade biofilmen är redan under produktion och en svensk textilleverantör utlovar badlakan och sängkläder med arga småfåglar utan vingar och gröna grisar med mustasch.

Det är ingen slump att det första spel som lyckades hota ”Angry birds” på mobiltopplistorna var ”Smurfs’ village”.

Sympatiskt – inte genialiskt

Att ta genvägen över dagisgården behöver förstås inte vara något att skämmas för. Det känns snarare riktigt sympatiskt att sälja lättsam underhållning till småbarnsfamiljer för bara nio kronor. Problemet är när den här sortens framgångar förväxlas med begrepp som kvalitet och genialitet.

Aqua blev inte Beatles för att ”Barbie girl” såldes i lika många

exemplar som ”I wanna hold your hand”.

Och den som ändå låter sig imponeras av försäljningssiffror bör känna till att innan ”Angry birds” blev den snabbast säljande Iphone-applikationen någonsin så tillhörde det rekordet Ifart – den digitala pruttkudden.

FAKTA

Bäst just nu

Pilotwings resort (3DS)

Tillbaka i himmelriket.
 

The 3rd birthday (PSP)

Ett stort äventyr i litet format.
 

Mushihimesama bug panic (Iphone)

Om du verkligen måste spela på mobilen.

Tobias Bjarneby