Storebror ser dig

SPELA

Pestsjukdomen ”Den grå döden” hotar civilisationen. Samtidigt sätter terroristgrupper världen i skräck. Som hemlig agent ska du sätta stopp för attentaten. Fast terroristerna hävdar att de bara räddar de fattiga - som pestvaccinet aldrig når.

Så vem är egentligen ond?

Deus ex är en mörk framtid kryddad med konspirationsteorier av i dag. Agenten JC Denton stöter hela tiden på lösryckta bitar information. Somligt viktigt, annat nonsens - ett lyckat sätt att skapa spänning.

Äventyret är rejält avancerat. Kodlås går att knäcka, övervakningskameror kan slås ut, och fienden elimineras tyst. Eller också kan du göra en tjurrusning med dina mäktiga vapen. Välj själv. JC Denton själv är en högteknologisk tuffing. Hans sinnen och organ är cybernetiskt förbättrade, och hans egenskaper kan uppgraderas efter hand.

Det finns alternativa lösningar till varje uppdrag, men oftast snubblar man snart på en fälla och helvetet bryter löst. Och återigen verkar det vara svårt att kombinera ett komplicerat äventyr med snabb action. Spelet rycker även på en råsnabb Mac, och fiendernas beteende är inte särskilt smart.

Ändå bjuder Deus ex på hög stämning. Vi känner ju alla på oss att Storebror har skumma saker för sig - så varför inte ställa saker och ting till rätta?

Henrik Rudin