Det är en film - och du har huvudrollen

SPELA

Shenmue är redan legendariskt som tidernas största spelprojekt. Och det går inte att vara besviken. Det här är en försmak av framtiden.

Den unge Ryo Hazuki får se sin far mördas av en mystisk man. Ryo ger sig ut i mördarens fotspår, mer fylld av sorg än hämndbegär.

Det är inte storyn utan den levande världen som får spelet att sjuda. Här finns en stad fylld av människor som alla har sina egna liv och vardagsbestyr. Du kan prata med alla, kika in på besök i många av husen och pilla på allt från lyskontakter till läskautomater.

Långsamt börjar Ryo få korn på mördaren och dras ner i stadens mörkare sidor: sjaskiga barer, skumma hamnkvarter och yakuza, den japanska maffian.

Här och där inträffar överraskande saker, både dramatiska och vardagliga. Mer ryser plötsligt till när någon person går förbi på gatan, ”Vänta nu, var det inte han som...?”, och är aldrig säker på hur mycket som är slump eller skicklig dramaturgi.

Du styr Ryo helt fritt, men mycket är förbestämda dialoger. Då och då utmanas dina reflexer i snabba knapptryckningar, och en bit in i spelet blir det slagsmål likt fightingspel.

Shenmue är inte så mycket ett spel som en hisnande upplevelse. Det är som en film - och du har fått huvudrollen.

Henrik Rudin