En härlig vitamininjektion

SPELA

Så befriande! Förra delen i serien var en svårmodig saga med många timmars startsträcka. Här kastas vi direkt in i ett färgstarkt äventyr där hjältarna blivit seriefigurer, upptågen är lättsammare - och tempot betydligt högre.

Du är med i ett rövarband som ska kidnappa en prinsessa i en kupp under en teaterföreställning. Det går långt ifrån som du har tänkt dig, men den söta unga damen hänger på ändå eftersom hon faktiskt vill bli kidnappad. Vad får henne att söka äventyr och vilja möta ohyggliga monster?

Det mesta känns igen från de tidigare Playstationspelen. En del avsnitt är transportsträckor i en värld i miniformat och det finns gott om riktigt snygga filmsekvenser. Men oftast vandrar gänget genom vackert ritade byar, slott, bergsstigar och underjordiska hålor.

Och så är det massor av strider förstås, nu med klassiska vapen som svärd och magi.   De många slumpmässiga bataljerna kan fortfarande kännas tradiga, men annars håller de ständiga vändningarna upptäckarlustan och spelglädjen på en mycket hög nivå.

Det är ingen tvekan. Både bitna rollspelsfans och nöjeslirare får en högtidsstund med Final fantasy IX.

Henrik Rudin