Gudomligt

SPELA

Jag är Gud. En gigantisk tiger min Messias. Jag har makt att göra världen till ett paradis - eller sluta pakt med djävulen.

Ytterst förenklat handlar allt om tro. Andra gudar ska besegras och infödingarna i en övärld ska övertygas om den enda rätta vägen.

Skicka ner en rungande blixt mitt i byn, eller bjud på ett schyst fiskregn. Dina val - efter ditt samvete - förändrar allt. Ondska sprids som röda fläckar och din varelse förändras från ett änglalikt fabeldjur till en kutryggig, våldsam best.

Varelsen är både hjälpreda och krigsmaskin. Han lär sig av vad du gör och om du belönar eller bestraffar honom. Först krävs ständig barnvakt. Lappa till honom när han provsmakar en bybo, potträning på åkrarna. Men han hittar snart på egna hyss - jag såg honom breakdansa inför ett gäng fans.

Black & white är så fritt att jag ägnade tre timmar åt att pyssla om min by - innan jag kom på att det bara var introduktionsnivån och äventyret inte ens hade börjat. Detaljnivån är häpnadsväckande. Finesserna oräkneliga.

Det här är spelgurun Peter Molyneux verk och naturligtvis likt Populous. Samtidigt är det så nyskapande. Så mäktigt men så lekfullt.

Black & white är rent magiskt.

Henrik Rudin

ARTIKELN HANDLAR OM