Bitvis genialiskt

SPELA

Det är som en amatörfilm av en blivande stjärnregissör.

Operation flashpoint genomsyras av ambitioner och besatthet av detaljer. Det är bitvis rent genialt - men samtidigt ett ofärdigt förstlingsverk. Gjort av okända, tjeckiska Bohemia Interactive.

Året är 1985 och supermakterna drabbar samman i ett krig om några avlägsna öar. Kriget är smutsigt, det är grymt och otäckt. Grafiken är blek och disig, vapnen skoningslösa. Eldstriderna är kaotiska, hjärtdunkande och över med ett enda, dödligt misstag och otur.

Mellan striderna berättas om den vanlige soldatens liv. Hemlängtan, rädsla. Ibland taffligt, ibland gripande. Amatörfilm, som sagt.

Operation flashpoint” är det mest varierade realistiska actionspelet hittills. Du kan spela infanterist, kommandosoldat, pilot, stridsvagnsförare. Från menig till befälhavare. Det finns dussintals vapen och fordon,

Men det river i hjärtat av alla tekniska brister. Spelkontrollen är extremt komplicerad, att lyckas leda trupper effektivt är närmast omöjligt och det kryllar av fel i uppdragen.

Operation flashpoint är ändå spelhistoria - ytterst fängslande och utmanande. Skaffa - och hoppas på filer på nätet som fixar till spelet.

Henrik Rudin