På rätt spår - men inte riktigt framme

SPELA

Onimusha är ett av spelföretaget Capcoms många försök att vidareutveckla Resident evil-konceptet. I stället för att producera ytterligare en del i den populära skräckserien har man flyttat handlingen från spökstaden Raccoon City till 1500-talets Japan. De blodtörstiga zombierna har ersatts av hänsynslösa demonkrigare och Onimusha innehåller mer action och färre gåtor.

Men hur mycket Capcom än anstränger sig lyckas de inte dölja det faktum att utvecklingen främst ligger i det visuella. Skrapar man lite på ytan inser man hur få nya idéer Onimusha innehåller. Den suggestiva stämningen och krypande spänningen från Resident evil är väl bevarade, likaså de långt i från fulländade kameravinklarna. Och ju mer intensiva striderna blir, desto mer påtagligt är det att kontrollsystemet behöver förnyas.

Capcom är på rätt spår, men måste våga klippa fler band. Att Onimusha blev den första miljonsäljaren till Playstation 2 i Japan säger trots allt mer om det dåliga utbudet till maskinen än om spelets kvalitet.

Tobias Bjarneby