Du kan avgöra VM - hemma i soffan

1 av 8
DU COACHAR OCH LIRAR Skapa sporthistoria med Henke, Ljungberg och de andra blågula hjältarna. Fifa i VM-version bjuder på härlig stämning.
SPELA

Vad är väl en VM-final mot digital fotboll? Sverige ror garanterat hem bucklan om du vill. Och Svennis är precis så bra eller dålig som du tycker han förtjänar.

Puls listar hetaste fotbollsliren – och några riktigt klassiska matcher.

Anfallarna

Fifa fotbolls-VM 2002

PC/PLAYSTATION 2/XBOX/GAMECUBE

Underbar VM-stämning. Dräm in 2–1 med Henke i slutminut och publiken vrålar ”SVEEERIGE!”. Imponerande grafik och realistiska rörelser. Spelsystemet känns snäppet mer polerat än i ”Fifa 2002” – som dock ståtar med mer innehåll.

International superstar soccer 2

(PLAYSTATION 2)/XBOX/GAMECUBE

Rapp fotboll som går på ett kick att lära sig – bra val för snabba bataljer mot polarna. Skönt flyt med skaplig grafik, men ”ISS 2” är lite kliniskt och saknar riktig atmosfär.

Red card 20-03

PLAYSTATION 2

Vill vara tuffast på planen. Skotten fräser iväg, tacklingarna är dundrande våldsamma med ljudliga smockor. Men det är bara halvvägs på skoj – bakom de snabbt tröttande effekterna är det vanlig standardfotboll.

Virtua striker 3 ver. 2002

GAMECUBE

Japanska Sega gör finfin fighting i ”Virtua striker” och underbar tennis i ”Virtua tennis” – men fotbollsliren blir bara stolpskott. Så även del tre, utan riktiga spelarnamn, kommentator och mer än de allra simplaste finesserna.

David Beckham soccer

(PLAYSTATION 2)/XBOX/(PLAYSTATION)

”Det finns bara en superstjärna”, enligt slogan. Och det stämmer. Beckham möter låtsaslirare som Lorssun och Youngberg och sånt borde vara förbjudet. Ytterst mediokert.

Stötte(s)pelarna

Fifa 2002

PC/PLAYSTATION 2

Mer realistiskt än någonsin. Det nya, avancerade spelsystemet möjliggör varierade uppspel – men dödar samtidigt det direkta, simpla nöjet. Men efter hårdträning njuter man av alla spelare och lag. ”Fifa” har mest att ge av alla lir.

Fifa 2002

PLAYSTATION

Ett tekniskt underverk på gamla Playstation. Här finns också det gamla spelsystemet kvar som alternativ. Snyggt, snabbt och enkelt.

Championship manager 01/02

PC/(XBOX)

Himmelriket för kalenderbitaren. 100 000 spelare, 26 ligor. Oj. Men bara för de riktigt frälsta. Spelet är en mastodont – men knastertorrt.

Svennis - bättre tränare än spelmakare?

(Ej betygsatt)

Sven-Göran Eriksson’s world challenge och manager

(PC/PLAYSTATION 2/PLAYSTATION)

Efter cd-samlingen med favoritlåtarna har nu Svennis lirat ihop två spel. ”World challenge” ska konkurrera med ”VM-Fifa” och ”World manager” låta oss styra och ställa. Men finns knappt finns några bilder (dåligt tecken) och bakom spelen står Anco som har varit bleka sedan tio år gamla ”Kick off”-spelen. Gult kort.

(Spelversioner inom parentes är ej testade)

Fotbollslirens Gre-No-Li

Speedball.

Henrik Rudin