Världsrekord - i knapptryckningar

1 av 4
VIRTUA ATHLETE Klara... färdiga... TRYCK!
SPELA

Friidrott - och annan knapptryckarhysteri

Skaka joysticken fram och tillbaka. Tills den går sönder. Konamis ”Track & field”-spel och kopior som ”Decathlon” regerade på 80-talet. Möjligheten att sätta närmast löjliga världsrekord på 100 meter, spjut och andra grenar gick inte att motstå.

Amerikanska Epyx ”Summer games” (1984) utvecklades snabbt vidare till ”Winter games” (1985) med klassikern skidskytte, knasiga ”World games” (1986) med stockstötning och klippdykning och sköna ”California games” (1988) med surfing, BMX och skateboard. De flesta av Epyx spel gjordes faktiskt av Westwood, i modern tid strategimästare med ”Command & conquer”.

Ett par ”Track & field”-varianter till Playstation har förvaltat friidrottsarvet skapligt. Japanska kollegan Segas ”Virtua athelete 2K” till Dreamcast (2000) var okej men lite för tunt. I somras kom intressanta, svenskutvecklade ”Fila decathlon” till Gameboy Advance med nya idéer om hur fingergymnastiken ska utföras.

Nästa gala:

Njae. Knapptryckar-sportspel är inte längre någon het genre. Men det brukar dyka upp ett eller ett par spel inför varje OS.

Henrik Rudin

ARTIKELN HANDLAR OM