Svindlande hopp i pudersnö

1 av 5
TRANSWORLD SNOWBOARDING Ruggigt snyggt till Xbox i höst.
SPELA

Snowboard

Snowboard som spel har ingen längre historia – men blev snabbt en härlig fartrush och knapptryckarutmaning med 3D-grafikens möjligheter.

”1080 snowboarding” (1998) till Nintendo 64 betraktades länge som kungen på bräda, alltid med Playstationkonkurrenten ”Cool boarders” i hasorna.

Men ett tag kändes det lite trött och gråmulet i backen tills ”SSX” (2000) landade en klockren trickparad. Premiärtiteln till Playstation 2 var hisnande lopp nerför vilda branter, garnerad med en bländande grafik- och effektuppvisning och fräck musik. ”SSX tricky” (2001) var en bra bonus.

”SSX”-spelen var också startskottet för ”Big”-etiketten, speljätten Electronic Arts försök att göra sportspel lite coolare och effektfullare – för att nå fler än bara fansen. Förutom trista mc-racingen ”Freekstyle” och snöskoterhaveriet ”Sledstorm” en mycket lyckad och fräsch satsning.

Nästa åk:

Finska teamet Housemarque överraskade med bländande ”Supreme snowboarding” (1999) till pc. Nu är de snart tillbaka med ”Transworld snowboarding” till Xbox (november) – som är riktigt dreglande snyggt på bild.

Henrik Rudin