Det viktigaste är att vinna!

1 av 6
VILKEN SMASH "Beach spikers” bevisar att de flesta sporter kan bli en skön, digital utmaning. Till Gamecube i september.
SPELA

Beachvolley, innebandy och andra udda godbitar

Precis som hockey och fotboll brukar dominera i tv finns det några sporter som sällan eller aldrig får plats i spelbutiken. Inte så konstigt, kanske. När ett spel av god kvalitet kostar några mille och tar ett par år att göra är inte varpa eller agility det första man satsar på.

Kanske går uddapriset till svenska Digital Illusions som drämde till med ”Blast lacrosse”, ett lustigt nöje typ slungboll med tennisracket ombyggt till fjärilshåv. I konkurrens med några spridda kricketspel, tjurrodeo, paintball, inlines och ”toobin” – forsfärd på gummiring.

Men även en del stora sporter är underrepresenterade.

Enda åket i storslalom och störtlopp är egentligen japanska Namcos ”Alpine racer” (1996). Och det har varit stiltje på kappseglingsbanan förutom ”Virtual skipper” till pc 2000. Trots cykelsportens oerhörda popularitet i Europa är japanska Konamis halvdana ”Le tour de france” till Playstation 2 och Xbox i somras ett av få cykelspel i mål. Reklamspelet ”MER innebandy” från 1997 är vad Aftonbladet Spela känner till historiens enda försök att fånga svenskarnas korpsport framför alla.

Slutligen bör nämnas några klassiker som är sport men ändå inte. Som inspireras av olika idrotter och som har den rätta känslan.

Vad sägs om handboll i en grym framtid där alla medel är tillåtna? Förlorade du matchen kunde du dessutom muta protokollföraren till vinst i ”Speedball” (1988).

Vad sägs om ”Shufflepuck cafe” 1989, lufthockey mot aliens?

Vad sägs om flimrande ögonlock när ”Wipeout” startade efterbrännkammaren och bjöd på hisnande kappkörning i överljudsfart 1995?

Och svenska ”Clusterball” till pc (2000) var ”Wipeout” kombinerat med kull och orientering, ungefär.

Det spelar ingen roll vilken arena vi tävlar på.

Bara den är digital.

Framför tv:n eller datorn kan alla bli stjärnor och superproffs.

Och ta hem den allra största bucklan att vara stolt över – i skön seger över goda vänner.

Nästa match:

”Beach spikers” till Gamecube är inte bara ben trots att det ser ut som digitalt ögongodis för tonåringar. Nej, spelet bjuder på rappa matcher i ”Virtua tennis”-stil. Kommer i september.

Henrik Rudin