Hämta gratis nöje på nätet

1 av 9
"Best friends". Sött. klurigt.
SPELA

Nej, du behöver inte köpa ett spel för fem-sexhundra spänn.

På nätet finns tusentals små spel som ger många, många timmars nöje.

Aftonbladet Spela listar 25 godbitar att ladda hem.

En del kan du testlira och sedan köpa. Men de flesta är helt gratis. Och alla är alldeles strålande roliga.

ACTION, SPORT & RACING

Dirt bike

Designa din egen motorcykel och hoppiga bana och försök bräcka dig själv eller datormotståndare. ”Dirt bike” är först extremt svårstyrt med musen, men den som övar blir rena ässet. Skippa 3D-varianten som mest är tillkrånglad och satsa på ”Dirt bike 4.4”. Knappt 150 spänn att behålla.

www.hometown.aol.com/BradQuick/

Pingis

Enligt Aftonbladet Spela är ”Virtua tennis” tidernas bästa sportspel. Men i brist på pc-version i Sverige kan man ju lira ”Table tennis pro”. Smashar och skruvar med pingisbollar. Testa gratis i tio dagar. Därefter kan du köpa spelet för 200 spänn.

www.grassgames.com

Biljard mot andra

Spela ett gäng olika biljardvarienter i 3D-grafik mot folk på nätet. Carom 3D är helt gratis. När du stiger i rankingen får du mer avancerad kontroll över stötarna.

www.carom3d.com

Pocket tanks

Klassisk spelidé: du har en stridsvagn, polaren en annan. Laborera nu fram elevationsvinkeln och eldkraften och välj nån skojig projektil och försök spränga den andre i bitar först.

www.blitwise.com

Fotboll

Behöver du ha ”Fifa” med fotorealistisk Edgar Davids och tio specialdribblingar? Nja, testa om det inte bara räcker med spelglädje och fingerfärdighet. ”Hobo soccer” är fult men litet och gratis och låter dig spöa eller samarbeta med en polare.

www.angelfire.com/retro/hobosoccer/

DX ball 2

Mer än fem miljoner nerladdningar hittills – ”DX ball” är en superpopulär modern variant av gamla ”Arkanoid” och ”Breakout”. Alltså: studsa en boll och rensa spelplanen från brickor.

www.longbowdigitalarts.com/dxball2.html

Best friends

Retro64 gör spel som de gjordes förr – med modern grafik, säger man. Och ”Best friends” är inget annat än bedårande. Guida hackspetten till hans kompis genom allt knepigare berg-och-dalbanor. För gamla spelare är detta ”Marble madness”, ungefär. För nya lirare nämner vi ”Super monkey ball” som referens. Gratis att testa, ett gäng nya banor till för knappt 200 spänn.

www.retro64.com

BRÄDSPEL & KORTSPEL

Kyodai mahjongg

Shanghai, patiensvarianten av Mahjong, i alla upptänkliga varianter. Försök ta bort alla brickor. Ett strålande välgjort spel. Oändlig underhållning. Gratis att testa, 23 dollar (strax över 200 kronor) att behålla.

www.kyodai.com

Solsuite 2002 & 123 free solitaire

”Solsuite 2002” har hela 337 olika patienser för bara 20 dollar, knappt 200 spänn. Du kan testa utan kostnad i 30 dagar. Men du som aldrig vill betala en spänn kan bland annat ladda hem ”123 free solitaire” med 12 helt gratis patienser.

www.treecardgames.com

Pretty good solitaire & Free solitaire

Ännu fler utmaningar – enorma 500 olika patienser att välja mellan. Gratis att prova på, 24 dollar efter 30 dagar. Och även här finns ett gratisalternativ: ”Free solitaire” med 10 varianter.

www.goodsol.com

World chess network

Utmana folk över hela världen, klättra på rankinglistan och delta i eller följ spännande schackturneringar. ”World chess network” är gratis, men har även abonnemang med fler finesser.

www.worldchessnetwork.com

Risk

Kämpa om världsherraväldet i det klassiska brädspelet ”Risk”. Här hittar du ”Domination”, en av många gratisvarianter att ladda hem.

web.wanadoo.be/pobst/

ABSURT MEN KUL

Knuffa-ner-en-kille-för-trappan-spelet

Det låter våldsamt men är snarare dråpligt och en utmaning som är svår att släppa. Kan du ställa in kraften och spinnen så att den stackars datorgubben får ont i så många kroppsdelar som möjligt? Gratis.

www.pouet.net/

prod.php?which=7090

HJÄRNBRYDERIER & FINGERFÄRDIGHETER

Tetris

Det finns hundratals ”Tetris”-varianter på nätet. Här är en, alldeles gratis. Du som vill utveckla din ”Tetris”-skicklighet kan ju därefter kanske lägga 18 dollar på ”Tetrorganizer” som också finns på sajten – en snygg variant med fler finesser.

www.gameyard.com/free_games/

Snood

Skjut iväg färgade små monster mot monsterklumpen i taket. Tre i rad får dem att ramla ner, och det gäller helst att starta kedjereaktioner. Missa för mycket och monstren klättrar ett steg närmare. Genialt enkelt och kul.

”Snood” har växt till rena kulten med t-tröjor och muggar. Gratis att testa – och endast 15 dollar för en livstids spelnöje, ungefär.

www.snood.com

Frågesport

”Who wants to win some money” och ”Weakest player” är hemmasnickrade frågesporter efter tv-showerna med nästan samma namn. Till ”Weakest player” kan du göra egna frågor eller ladda hem nya uppsättningar. Gratis.

www.terrorbite.co.uk

KLASSIKER PÅ NYTT

Giana sisters

På 80-talet krigade Nintendos ”Super Mario” mot tyska kopian ”Giana sisters”. Det blev stämningar och hela baletten, men det struntade spelarna i. Suveräna plattformsspelet ”Giana sisters” spreds till alla med en Commodore 64 eller Amiga, dåtidens speldatorer. Nu kan du lira pc-versionen, eller vidareutvecklingen ”Giana worlds”.

www.informatik.uni-frankfurt.de/~sinsch/

Gravity strike

råga gamla Amiga-spelare om favoritliret och du får ofta ett udda svar, långt från de kommersiella succéerna. ”Gravity force” och ”Turbo raketti” var små lågbudget- och hobbyprojekt som har blivit rena legenderna. Med rymdskepp påverkat av gravitation gällde det att navigera i trånga gångar – och peppra polaren med kulspruta.

”Gravity strike” klår inte originalen men är ruggigt kul för två spelare. Gratis.

www.gravity-strike.de/eng/

Elite

En av historiens allra största spelklassiker. I ”Elite” från 80-talet är du befälhavare för ett rymdskepp och söker ryktbarhet i galaxen. Du kan handla med varor mellan stjärnsystemen, ta olika farliga uppdrag – eller bli fruktad rymdpirat.

”Elite – The new kind” är helt enkelt spelet i pc-variant med en smärre grafisk upputsning. Gratis.

www.cjpinder.clara.co.uk/elite.html

Pac Man

Den gule pillerkäkande och spökjagade Pac-Man finns liksom ”Tetris” i hundratals varianter. Här är en av de senaste i snygg 3D-grafik: ”Pac-Manhattan”. Gratis.

www.afrohorse.com

GODBITAR I WEBBLÄSAREN

Skjut pilbåge

Skjuta pilbåge är ingen lek, fast riktigt kul. Att sätta den gyllene pilen – hiscore på ett försök – är den ultimata utmaningen.

www.stanleydirectory.co.uk/hosted/

hairybullet/archer.htm

Pearls before swine II

Du har sett hans show på Aftonbladet Spela. Men nu har den australiensiske trollkarlen återvänt hem. Och hemma- eller bortaplan spelar ingen roll – det är lika svårt att lura honom att ta sista pärlan.

www.transience.com.au/pearl2.html

Sex tändstickspussel

Det är ganska nedslående att fatta hur dum man egentligen är. Men skam den som ger sig. Det finns ju uppenbarligen nåt sätt att bara flytta bara de där två tändstickorna? Här hittar du sex kluriga problem.

www.zefrank.com/matches/

Spelen fungerar

på pc-datorer. Aftonbladet Spela har inte stött på några problem eller virus vid nedladdning och test. Men all nerladdning sker på egen risk. Aftonbladet tar ej ansvar för några problem och kan ej heller hjälpa till med support eller frågor kring spelen.

Så fungerar shareware

Henrik Rudin

ARTIKELN HANDLAR OM