– i digital version

Möt kändisarna i spelens värld

1 av 9
BRITNEY SPEARS DANCE BEAT Dansa med digital Britney – inte alls pjåkigt på Playstation 2.
SPELA

Dansa med Britney Spears. Skjut skurkar med Pierce Brosnan. Gör en rymdresa med Michael Jackson.

Här är superstjärnorna – i digital spelversion.

Britney Spears

Ta plats i Britneys danstrupp – genom att trycka i takt till ”Ooops, I did it again”, ”I’m a slave 4 U” och andra superhittar. Musikspelet ”Britney’s dance beat” till Playstation 2 lockade i somras med kul knapptryckningsutmaning, tjuvkik på Britney bakom kulisserna, rörligt panoramaperspektiv i konsertklipp – och en digital kopia av stjärnan själv.

Varning bara för den usla pc-versionen och medelmåttiga Gameboyvarianten.

Pierce Brosnan

Det har blivit spel av rätt många Bond-filmer. Och vi har dessutom fått bita i några fristående Bond-äventyr. Den digitale agenten har dock aldrig tidigare fått låna skådespelarnas ansikte – utan har varit en smokingklädd men anonym figur.

Men snart blir det Pierce Brosnan själv som tar sig an äventyret ”James Bond 007: Nightfire”. Actionspelet har inget med kommande filmen ”Die another day” att göra – men utlovar finurliga uppdrag i exotiska miljöer i god Bond-stil. Kommer till pc och tv-spel den 28 november.

Michael Jackson

Med underligt föränderlig nästipp och hårdsminkat spöklikt ansikte är det nog en hel del som inte betraktar Michael Jackson som helt verklig numera.

Han är också den superstjärna som har förekommit allra flitigast i den digitala dimensionen.

Redan 1990 blev Jackson hjälte med sylvass frisbee-hatt i ”Moonwalker” – där han slogs mot huliganer och zombier för att rädda kidnappade barn.

Ännu spejsigare och en tidsresa fram till år 2499 blev det i ”Space channel 5” där Jackson bekämpade invaderande aliens genom att dansa tillsammans med tv-reportern Ulala.

Och den som kanske tyckte att Jacksons vita handske hade en löjlig touch fick den som en slägga på hakan i boxningsspelet ”Ready 2 rumble”.

David Bowie

Ziggy Stardust känner du. Men Boz? Jodå, det är David Bowies alias i spel. Bowie klev 1999 in i rymdstaden Omikron i pc-spelet ”The Nomad soul”. Boz var en popstjärna som gav konsert i en av rymdstadens barer. Lite längre in i spelet mötte vi även Bowies hustru, förra supermodellen Iman.

Actionhjältarna

Redan på 80-talet kutade vi runt med Stallone i ”Cobra” och Schwarzenegger i ”Predator”, men med dåtidens fyrkantsgrafik kunde vi likaväl ha styrt grannen eller skolvaktmästaren.

Ofta har annars skådespelarna stannat utanför filmspelen på grund av för höga gager. Klassikern ”Die hard: Trilogy” till Playstation är ett av historiens bästa filmspel. Utan Bruce Willis.

I stället valde Willis ett par år senare att bli digitaliserad stjärna i ”Apocalypse” – en originalstory som bara blev ett högst medelmåttigt spel.

Basketproffsen

Idrottshjältarna förekommer naturligtvis i många – sportspel. Men basketstjärnorna gillar att överraska.

I ”Michael Jordan – Chaos in Windy city” kastar basketproffset brinnande basketbollar och knaprar produktplacerade frukostflingor.

Shaquille O’Neal har sparrat mot Michael Jackson i ”Ready 2 rumble” och blev huvudperson i helsnurriga fightingspelet ”Shaq-Fu”, där han försökte rädda kidnappade barn i en annan dimension. Oj.

Här är fler stjärnbeströdda spel:

Journey: ”Journey” (action, Atari och spelautomat 1982).

Aerosmith: ”Revolution X” (action, spelautomat, 1993).

Spice girls: ”Spice world” (musik, Playstation, 1998)

Wu-Tang Clan: ”Wu-Tang: Taste the pain” (fighting, Playstation, 1999).

Iron Maiden: ”Ed Hunter” (action, pc, 1999).

Kiss: ”Kiss: Psycho circus” (action, pc 2000)

Henrik Rudin