Förtrollande underhållande

SPELA

En ny termin har börjat på Hogwarts trollkarlsskola – och på dator- och tv-spel! Harry Potter, Ron och Hermione ger sig ner i dunkla korridorer för att ta reda på vad som döljer sig i ”Hemligheternas kammare”. Och precis som i ”De vises sten” är årets spel fyllt med spännande hemligheter.

Dolda dörrar, magiska chokladgrodor och gnistrande trollkarlskort. Du samlar ”bönor i alla smaker”, deltar i trollkarlsdueller och rafflande Quidditch-matcher. Självklart svingas det trollspön och kastas blixtrande trollformler för att flytta hinder eller skrämma bort svartalfer och annat oknytt.

Men även om karaktärerna och miljöerna är desamma så skiljer sig upplägget rätt rejält åt mellan de olika plattformarna.

Datorversionen är läckert effektfull och kryddad med varierade utmaningar som för äventyret framåt – en ny trollformel som ska nötas in, en speciell stjärna som ska hittas och hämtas, eller ett knivigt problem som ska lösas.

I det mustiga actionäventyret till Playstation 2 och Gamecube handlar det däremot mer om att smyga och vara smart, hitta hemliga skrymslen och vara snitsig med trollstaven. Till skillnad från de actionpackade men något traggliga hoppa-skutta-banorna i Playstation-spelet.

Men alla spelen har föredömligt enkla kontroller, även om det blir svårare ju fler trollformler och trick du lär dig. Skuggor och ljuseffekter skapar en härlig mystik, och trots mindre irritationsmoment är det förbaskat välgjort.

Harry Potter i spelform är förtrollande underhållande med alla mysiga miljöer och spännande trollkarlsutmaningar – den här gången också.

Therese Granlund

ARTIKELN HANDLAR OM