En storslagen, magisk resa

1 av 2
SPELA

Det är en unik idé i rent hisnande skala: rollspelsmakarna Squaresofts ”Final fantasy”-hjältar kliver in i Disneys förtrollande världar. Från klassiska ”Alice i Underlandet” till ”Hercules”. Vi möter Kalle, Musse, Pluto, Tarzan, Peter Pan, Benjamin Syrsa, Askungen – över 100 karaktärer.

”Kingdom hearts” blir ren magi med kära återseenden som ger gåshud och klump i halsen. Squaresofts mästerliga animationer är ren njutning när vi kämpar bredvid en frustande Kalle Anka.

Rösterna görs av många originalskådespelare från Disneyfilmerna såväl som stjärnor som Haley Joel Osment och Billy Zane.

Grunden är enkelt svärdsfäktande och springande och hoppande, men under ytan finns avancerad rollspelsmekanik med egenskaper och trollformler.

Det är ingen barnsaga. Synergieffekten är total. Disney får en spännande, mörk udd. Och Squaresofts ofta spretande historieberättande styrs upp av de välbekanta miljöerna. Det är storslaget, hotande och lekfullt på samma gång.

Ja, det är faktiskt så att ”Kingdom hearts” är nära att vara ”Final fantasy” – den fulländade fantasi Squaresoft inte verkar ha kraft att lyckas förmedla på egen hand.

Henrik Rudin