Lättsmält spelglädje

SPELA

Japanska Hudson har levererat ”Bomberman”-spel ända sedan åttiotalet. Nu är det dags igen. Och det geniala konceptet – enkelt men förbaskat underhållande – går fortfarande hem. ”Bomberman generation” är en behaglig nostalgitripp som skapar ett snabbt beroende och en varm myskänsla i magen som man gärna vill ha mer av.

Din enda egentliga uppgift är att kuta omkring i olika världar och placera ut bomber för att ta dig fram och knocka fiender i jakten efter sex stulna kristaller. Så småningom får du fler bomber och bättre egenskaper. Och ju längre du spelar, desto knepigare blir det att hitta framkomliga vägar. Stenar måste flyttas och broar byggas. En Pokémon-liknande varelse blir din vän på vägen och gör dig starkare när du matar honom. Ett kul flerspelarläge blir pricken över i.

Konstigare än så blir det aldrig. ”Bomberman generation” är varken rå action, flashiga effekter eller komplexa poängsystem – bara ren spelglädje. Inte det minsta imponerande, men ett befriande lättsmält spel som räcker länge.

Therese Granlund