Här är nya Gameboy

Lyxversion med belyst skärm

”Special project” Förkortningen SP står för "Special project”, ett arbetsnamn som japanska Nintendo valde att behålla på det färdiga fickspelet.
SPELA

Hälften så stor som gamla Gameboy, ihopfällbar och med belyst skärm. Modern design i metallicsvart, silver och blå.

Här är nya fickspelet Gameboy Advance SP som kommer till Sverige 28 mars.

Föregångarna Gameboy och Gameboy Color var i stort sett oförändrade under hela 90-talet. Men efter två år på marknaden är det nu dags för ny design på japanska Nintendos fickspel Gameboy Advance.

Den nya versionen, kallad SP, lanseras i Sverige den 28 mars till ett pris på strax under 1 500 kronor.

SP blir en lyxversion av Gameboy Advance, vilken kommer att fortsätta säljas för runt 1 000 kronor.

– SP är ett resultat av marknadsundersökningar där främst äldre spelare ställde krav på belysning och laddningsbara batterier, säger Patrik Johansson på svenska distributören Bergsala.

Lyses upp på ytan

Många Gameboyspelare har tidigare upplevt att skärmen har varit för kontrastlös och mörk. SP:s skärm kan vid behov lysas upp på ytan via lampor på sidorna om skärmen.

Fickspelet drivs av ett laddningsbart litiumbatteri som uppges ge speltid på tio timmar med belysning på och arton timmar med lyset släckt.

Advance SP blir när skärmen är nedfälld nära hälften så stor som Gameboy Advance – drygt åtta centimeter hög och bred och 2,5 centimeter djup. Vikten är som tidigare runt 140 gram.

SP är funktionellt sett identisk med Gameboy Advance. Alla Advance-spel fungerar, liksom gamla titlar till föregångaren Gameboy Color.

Henrik Rudin