Tiger förlorar i datormatchen

Duellen: golfgiganten ”Links” mot superstjärnans eget spel

TUFF GOLFRUNDA Tiger Woods kämpar bra, men kan inte klå ”Links” stora golfupplevelse med mycket fina banor att spela på.
SPELA

Januari. Minusgrader. Snö. Det är långt till golfsäsongen. Om man inte sitter hemma förstås. Aftonbladets sportspelexpert Jonas Bladh har testat de två golfdatajättarna, "Links 2003" och "Tiger Woods PGA tour 2003".

Första svingen är minst ett par månader bort, så vad göra?

Spela golf på datorn så klart.

Vi beslöt att ställa marknadens största golfspel mot varandra, i en match över nio hål.

Hål 1: Komma igång

Båda spelen är rätt lätta att förstå, båda har tydliga menyer och båda har träningsmöjligheter så att man lätt kan lära sig att hantera klubborna. Inga problem således.

Vinnare: delat hål.

Hål 2: Banorna

"Tiger Woods" erbjuder åtta banor (alla finns i verkligheten) medan Links innehåller sex (varav en är påhittad). "Links" erbjuder dessutom spelaren att själv bygga banor, samt att det finns en uppsjö av banor att ladda ner från internet.

Vinnare: "Links".

Hål 3: Grafiken

Lätt seger för "Links". Snygga banor, underbara miljöer med knivskarpa träd, buskar och skuggor. En njutning. "Tiger Woods" har blivit bättre, men än är det långt fram till konkurrenten. Ofta ser det rätt tråkigt ut, och det är tidvis svårt att se skillnad på fairway och ruff.

Vinnare: "Links".

Hål 4: Svårighet

"Tiger Woods"-spelet är betydligt lättare att slå i. Bollarna viker inte speciellt mycket vid dåliga slag och oftast håller man sig rätt nära ideallinjen. I "Links" är det tvärt om. En dålig träff beter sig precis som på riktigt – den sticker till skogs direkt och man tappar slag. Så ska det vara.

Vinnare: "Links".

Hål 5: Tävlingar

Ungefär de samma i båda spelen, men "Tiger Woods" erbjuder större variation och ett roligare upplägg. "Links" är lite omständigt.

Vinnare: "Tiger Woods".

Hål 6: Spelarna

"Links" har ett fåtal riktiga spelare med, varav Jesper Parnevik och Annika Sörenstam är två, Dessutom med deras egna röstklipp. "Tiger Woods" har en hel samling PGA-proffs på rollistan – med tigern själv som stjärnan, förstås.

Vinnare: Delat hål.

Hål 7: Klubbkänsla

Båda spelen låter dig sköta svingen med musrörelse. Underbart jämfört med knappklickandet som dominerat tidigare. Mycket lättare att "känna" avståndet. "Links" vinner tack vare spelarrörelserna, som är otroligt nära ett videoklipp från verkliga livet.

Vinnare: "Links".

Hål 8: Tiden

"Tiger" är lite sölig när han spelar själv, men i spelet är han snabb. Det tackar vi för. "Links" däremot skulle få tidsvarning direkt ute på banan. Segt, och det blir segare ju längre in i spelet man kommer.

Vinnare: "Tiger Woods"

Hål 9: På banan-känsla

Utan minsta tvekan känns "Links" närmast att spela på en grön, välskött bana.

Spelarnas realistiska svingar och utessendet på banan är grymt bra. "Tiger"-spelet är fortfarande för lätt, och för mycket traditionellt tv-spel.

Vinnare: "Links".

Vinnare totalt:

"Links 2003" med 6-3. Med den fina spelkänslan och de skickligt gjorda spelarna gör "Links" det få andra klarar – att slå Tiger.

duellen

Jonas Bladh