Hallå världen – nu spelar vi

Aftonbladet testar Xbox på nätet

Foto: PETER KNOPP
SNACKA OM SPEL I Xbox Live chattas det med headset. Den som vill vara anonym maskerar sig med robotröst eller pipig falsett.
SPELA

Spela mot hela världen i tv-soffan. Utmana kompisarna och ladda hem nya finesser till spelen.

I vår kopplas tv-spelet Xbox upp på internet.

Aftonbladet är först med ett exklusivt test.

Startpaket med hörlur och mikrofon och två smakprov på spel som kan liras över nätet.

Stora robotar gör upp med kanoner och raketer. I hörlurna hörs förtjusta visslingar när jag förintas i en dånande explosion.

”Come on, start the game!” – ut på racingbanan och medtävlarna visslar förbi i första kurvan.

Spela i tv-soffan

Inte konstigt att jag får stryk. Amerikanerna har övat sedan i höstas, en kvarts miljon spelare är anslutna. Den 14 mars kommer speltjänsten Xbox Live till Sverige – sitt i tv-soffan och utmana andra över internet.

Du som som har spelat på dator känner igen dig. Välj ”multiplayer” och lista tillgängliga spelomgångar eller bli värd själv. För otåliga finns snabbknapp som leder till första bästa lediga plats.

Varje spelare har ett unikt namn. Kompisarna syns när de är uppkopplade – utmana dem och de meddelas i tv-rutan oavsett vilket spel de lirar. Fräckt!

Glöm chat med tangentbord – här snackas det i mikrofon. Härlig närvarokänsla men lite mumligt och folk pratar i mun. Den som vill vara anonym förvränger talet med robotröst eller pipig falsett.

Spelen flyter bra i testets uppkoppling mot USA. England ska bli navet för europeiska spelare, men svenska servrar kan vara på gång.

Extrafinesser

Till många spel kommer extrafinesser som nya banor och uppdrag att kunna hämtas till hårddisken. Men nerladdningarna gör också att Xbox riskerar datorns plåga: halvfärdiga spel som sedan fixas till med uppdateringar. Först ut är ”Unreal championship”, vars ryckiga grafik troligen ska lagas via Xbox Live. Microsoft hävdar att det inte ska bli vanligt förekommande.

– Det får inte funka som det har gjort med pc-spelen. Vi kommer att vara stenhårda i kontrollen, men fel kan alltid uppstå och Xbox Live ger en möjlighet att rätta till dem, säger Magnus Langley, produktchef för Xbox.

Dyrt att spela

Playstation 2 och Gamecube är också på gång online men Microsofts satsning är utan tvekan mest gedigen. 40 titlar med onlinemöjlighet utlovas under året. När pc-spelande på nätet ofta är svårt att komma igång med är Xbox Live lättfattligt och snyggt integrerat.

Tyvärr är det kostsamt. Förutom Xbox och spel för drygt tvåtusen, startpaket och löpande månadsavgift efter ett år krävs bredband för flera hundra kronor i månaden. Lite krångligt också att bland andra Telias bredband kräver lösenord i webbläsaren. Då måste vi först ansluta via dator.

Fast är du spelgalen är Xbox Live väldigt lockande. Möt det roligaste motståndet – andra människor. Förnya spelen med bonusprylar.

Med tv-spel blir det enklare. Och bekvämt i tv-soffan.

Xbox Live

Henrik Rudin