Spelsuccé – även framför tv:n

1 av 2
SPELA

”The Sims” håller än – efter mer än tre år. Att kalla spelet för en succé är en underdrift. Plötsligt pratade alla om de små datorsimulerade människorna som knegade, festade, sov, åt och levde ungefär som vi själva. Svägerskan grottade in sig rejält, och blev tvungen att avgiftas med ”Age of empires” för att få tillbaka sitt eget liv igen. Själv offrade jag många hålögda nätter för att få ordning på mina ”simmars” kärleksliv och ekonomi.

Nu gör ”Sims” entré på Playstation 2. I grunden är det samma spel, men här börjar du hemma hos mamma, utan ett öre på fickan och kan inte ens koka ägg utan att sätta eld på köket. För att komma vidare måste du klara olika uppdrag. Fixa tv:n, skaffa pengar och lära dig att laga mat. Först när du har gjort det kan du flytta hemifrån och börja leva på riktigt.

Nu kan du också spela mot andra – antingen med varsitt ”liv” i en tävling, eller som olika medlemmar av samma familj.

Det är inte uppseendeväckande snyggt, och det är frustrerande hela tiden behöva bada och gå på toaletten. Men spelet funkar utmärkt på Playstation 2 och är nästan löjligt beroendeframkallande. Så enkelt. Ändå så utmanande.

Therese Granlund