Snacka om spel

STOR GUIDE till Xbox på nätet – så bra är de första spelen

SPELA

Är du världsmästare på tv-spel? Nu kan du sitta i soffan och mäta dina krafter mot hela världen.

Spelmaskinerna kopplas upp på nätet. Och Henrik Rudin guidar dig till Xbox Live som har premiär i dag.

Foto: Peter Knopp
HEADSET Kopplas in till handkontrollen. Då kan du chatta med de som spelar.

Du som lirar på datorn lär rycka på axlarna: det där är gammalt. Och visst, det är egentligen vanlig ”multiplayer”. Någon startar en spelomgång och andra människor ansluter över nätet.

Men på tv-spel blir det enklare än någonsin förr.

Och ruskigt bekvämt i tv-soffan.

Av själva speltjänsten Xbox Live märks inte mycket. I paketet finns headset och en skiva med nödvändiga filer. På den finns också bantade varianter av ”Whacked” och ”Moto GP”.

Välj namn noga

Registrera dig med namn och kontokortsuppgifter och välj nåt schyst du vill bli ökänd som på nätet. ”Gaming king”, ”Cool bloke”? hmmm. Välj noga, du har smeknamnet i alla spel och kan inte byta det.

Nu är det bara att kicka igång ett spel med Live-möjlighet, välja ”quick match” och du hamnar i första bästa lediga spelomgång. Du kan också filtrera fram en lista på spelomgångar med de regler du önskar, eller starta din egen server.

I Xbox Live chattas det via mikrofon. Ganska ovant för alla. Ibland är det helt tyst, ibland är det rena omogna apburen med floder av meningslösheter. Det kanske tar sig. Den som är blyg kan alltid förställa rösten, exempelvis låta som en robot.

Kalla på kompisarna

Du kan samla dina Xbox-spelande polare i en kompislista. När de är uppkopplade kan du utmana dem genom ett meddelande som dyker upp vilket spel de än lirar. Hypersmart. Dessutom går det oftast att sitta flera framför tv:n och delta i nätspel.

Till en del titlar finns extraprylar att ladda hem, exempelvis nytt uppdrag till ”Splinter cell” och nya robotar till ”Mech assault”.

Några minus?

Absolut. Funktionerna är lite fattiga i de första spelen. Som du ser är det knappast någon gudomlig samling nätspel till premiären.

Du köper Live i säcken

Och så det där med priset. Du köper Xbox Live i säcken. Efter ett år avkrävs du en ännu inte fastslagen månadsavgift. Det lär bli max en hundralapp, men vad än priset blir känns det tveksamt.

För du har ju köpt en Xbox, pyntar ju redan bredbandsabonnemang, har betalat 600 spänn för Live-paketet och pungar dessutom ut dyra slantar för varje ny speltitel. Hur smidigt Xbox Live än är så är nätspel något som följer med gratis i pc-spelen.

Så bra är de första Live-spelen

Konkurrenten har bara ett spel

Henrik Rudin