Ryslig kamp på liv och död

1 av 2
SPELA

Ett tåg som rusar genom natten anfalls av en svärm läbbiga jättefästingar. Samtidigt kraschar en helikopter med en specialstyrka i närheten. Och en dödsdömd brottsling lyckas fly sina fångvaktare.

Unga soldaten Rebecka och fången Billy finner sig snart instängda i tåget. Och med ett morrande reser sig de döda passagerarna. De är zombier.

Senaste delen i rysarklassikern ”Resident evil” tar som vanligt inga pris för storyn, som utspelar sig före första spelet från 1996. Därav nummer noll i titeln.

Däremot tar det greppet med stämningsfull och välritad grafik, snygga filmsekvenser, läckert ljud och skickliga överraskningseffekter.

Styrningen är lika värdelöst klumpig som tidigare, men prylar du hittar hanteras smidigare. Du kan när som helst växla mellan att styra Rebecka och Billy. De kan vara på olika platser eller understödja varandra.

Mycket av utmaningen ligger som alltid i att spelet är svårt. Med ont om ammunition, långt mellan tillfällen att spara och nya, vidriga monster när man som minst vill möta dem känns det verkligen som en kamp på liv och död.

”Resident evil 0” må vara nästan samma grej en gång till.

Men pulsen dunkar och paniken stiger.

Henrik Rudin