Pengar på spel

Svensk dataspelsliga drar igång – med prispengar

Foto: Stefan Mattsson
LADDADE Thomas Rundgren, Daniel Loewinski, Stefan Nordberg, Patrick Roth och Abdi Mohammed i laget Matrix tränar hårt inför E-sportligan.
SPELA

De är digitala atleter. Med sikte på motståndarna – och mästartiteln.

Nästa helg startar Svenska E-sportligan i dataspelet ”Counterstrike”.

Med tio lag som kämpar om 50 000 kronor i prispengar varje månad.

Skärmarna glimmar i internetkaféets dunkla, vindlande gångar under Hötorgets t-banestation i Stockholm. Framför datorerna sitter de fem killarna i klanen Matrix – ett av tio lag i Svenska E-sportligan som drar igång nästa fredag.

Den här kvällen är det övningsmatcher mot engelska och norska spelare.

– Vi tränar tjugo-tjugofem timmar i veckan. säger lagledaren Stefan Nordberg.

– Det blir många sena kvällar och nätter. Det är rätt tufft när det är mycket att göra i skolan, säger Daniel Loewinski.

Dataspel – en sport?

Är dataspel sport? Ja, varför inte? Det krävs snabba reflexer, övning, taktik och koncentration. Och det finns ingen gräns för hur bra man kan bli i ett spel som ”Counterstrike”.

Men utövarna har hittills varit individuella spelare eller löst knutna till en ständigt skiftande skara lag.

– Fundamentet i alla sporter är ju ett seriesystem, med många divisioner så att alla kan spela. Och en klubbstruktur med plats för ideellt engagemang, säger Erik Lindblom, vd för ligan.

Målet är att Svenska E-sportligan inom ett år ska ha ett seriesystem ner till division sju. Toppmatcherna ska avgöras med domare inför publik på internetkaféer runt om i Sverige. Lägre divisioner spelas på nätet.

Men nästan lika snabbt som fienderna blixtrar förbi på dataskärmarna kommer säsongerna att gå. Varje säsong blir en månad. För även om ”Counterstrike” varit populärt i flera år har dataspelen en begränsad livslängd.

– Det får inte ta sju år att spela upp sig till elitserien, utan snarare ett år, säger Erik Lindblom.

Stora tävlingar – stora pengar

Om det går bra för Matrix räknar killarna med att de få möjlighet att delta i de riktigt stora spelturneringarna, som CPL i USA. Med prispotter i miljonklassen.

– Det är väl det som alla siktar mot. Om det går bra i ligan får vi ju prispengar att resa till de stora eventen för, och lär ha lättare att skaffa sponsorer, säger Thomas Rundgren i Matrix.

Så vad har ni för chanser?

– Vi tycker det finns fyra riktigt bra lag i ligan. Och vi är ett av dem, säger Stefan Nordberg.

– Men vi vet inte riktigt var vi har de andra. Det får vi se när ligan drar i gång.

Henrik Rudin