Härliga frisparkar - resten är sådär, ISS 3

1 av 2
Bend it like... Conceicao Frisparkarna är betydligt roligare att få i "International superstar soccer 3" än i värste konkurrenten.
SPELA

Konami fortsätter kampen.

"International superstar soccer" försöker sparka "Fifa" av banan med del 3 i serien.

Det går sådär...

"International superstar soccer", spinn off-spelet från Konamis (av vissa) kultförklarade "Pro evolution soccer", har länge kämpat en ojämn kamp med jätten Fifa från EA.

Nu lanserar Konami del tre i serien och hoppas kunna ta ytterligare marknadsdelar - men det blir svårt.

När Fifa i 2003-versionen tog nya steg mot verkligheten, känns det som om "ISS 3" står lite och stampar. Många gånger känns det förlegat och passé.

Nu är det förstås inte bara dåligt, tvärtom.

Grafiken flyter snyggt, stundtals riktigt snyggt och här kan utvecklarna på EA lära sig en del. Men rörelsemönstren hos spelarna känns kantiga och onaturliga. Exempelvis känns det lite som man är en elefant i en glasaffär när man ska vända tvärt för att komma till skott.

Närbilder - occh elefantkänsla

Något som är både bra och mindre bra är det nya "närbildsläget" som spelet fått. Genom en knapptryckning zoomas spelaren in och det blir enklare att "göra" sin försvarare - men, som sagt, då kommer ju elefant-problematiken in i bilden igen. Inte ens med de finter och tricks som finns i spelet blir man speciellt lätt på foten.

Det är svårt att göra mål i "ISS 3" - precis som det ska vara. Däremot är det betydligt enklare och roligare att göra något med fasta situationer i Konami-tappning än i EA:s.

I "ISS 3" ligger fortfarande möjligheten att skruva in frisparkar och hörnor på rimliga nivåer och det är få saker som känns så pass bra som att se sin boll smyga över muren för att hitta bortre kryssets nätmaskor.

Jonas Bladh