Härligt kämpat – men inte mål

1 av 2
SPELA

Det är en minst sagt tuff match att försöka klå ”NHL”-spelserien, alla tiders hockeysuccé från sportgiganten Electronic Arts.

Troligen blir utfallet för japanska Segas ”NHL 2K3” precis som i spelet.

Underbart kämpat och massor av råsnygga upplägg. Men inte mål.

”NHL 2K3” imponerar med kanonsmidig styrning och härligt flyt i spelet. I det ”avancerade” lägets smarta och snabbt intuitiva kontroll sitter slagskott alternativt dragskott, passning alternativt lyftning på samma tumknappar – men växlas med pekfingret på handkontrollens ovansida.

Här finns inga avancerade fintar, flashiga målgester eller fantasifinesser som i ”NHL 2003”. I stället är det fritt fram för hockeytaktikern, som lär älska möjligheterna. Tryck upp motståndaren mot sargen och blockera pucken, släng dig framför skotten, lugna ner spelet, passa runt i formationer. Det känns och är hockey, när ”NHL 2003” mer är kul show. Tyvärr är inte byten och taktik lika lättkontrollerade.

Röstkommentarer och repriser håller ofta hög klass och kommer vid rätt tillfällen, men ljudet är lite tunt.

Du kan spela hela NHL-säsongen och pilla på inställningar ända ner till isens friktion. Fast vem är ”M. Juhenssun” i Tre Kronor?

Men så var det målvakterna då. De är tankeläsare. De är snabba som pantrar. Och som kommentatorn säger, ”he must have puck magnets in his glove”.

Jisses. Jag har aldrig stött på något liknande.

Okej, visst går det att få in den i normal omfattning. Om man sänker ”goalie skill” till noll och lirar på låg svårighetsgrad. Men då är å andra sidan motståndarna tråkigt värdelösa.

Nå, det andra laget har lika svårt att göra mål så det blir aldrig direkt frustrerande. Och efter mycket övning går det absolut att mecka fram mål ur returer och intrikata passningar framför kassen. Och snacka då om att jubla i fåtöljen! Men nog är det oerhört konstigt – och inte alls hockey – att ett slagskott ur friläge aldrig nånsin ger resultat.

”NHL 2K3” är på många sätt ett bättre lir än ”NHL 2003”. Men ”NHL 2003” lär bli matchvinnaren för de flesta spelare – som gärna ser lite snygga finter. Och ett par snabba mål.

Henrik Rudin

ARTIKELN HANDLAR OM